7 Eylül 2018 Cuma

Süt Ekşimiği (Çökelek) Nasıl Yapılır?

Süt Ekşimiği (Çökelek) Nasıl Yapılır?

Yapımı en kolay peynir türü olarak nitelendirilen çökelek (ekşimik), aynı zamanda yüksek kalsiyum ve protein değerine sahip. Özellikle tuzsuz kullanıldığında, düşük kalori değeriyle birlikte diyet için de mükemmel bir seçenek oluşturuyor. Bebeklikten itibaren her yaş için ideal bir besin kayanğı olan çökeleği börek ve poğaçalarınızda, sahanda yumurtayla veya sade olarak gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
İstenen miktarda, mümkün mertebe doğrudan üreticiden temin edilen doğal süt,
Sütü kestirmek için bir kaç damla limon suyu veya bir yemek kaşığı kadar yoğurt.

Yapılışı:
Sütünüzü tencereye alıp, orta hararetli ateşe koyun. Kabarmaya başlayınca, süt kaynamaya yakın demektir. Nu esnada, limon suyunu veya yoğurdu ekleyip karıştırın. Çok geçmeden sütünüz kesecektir. Dibine tutmaması ve çökeleğin yoğunlaşması için bir kaç dakika karıştırarak kaynatın. çökelek tamamen ayrışıp, sarı su üste çıkınca ateşten alın. Ilımaya bırakın. Ilınan çökeleği, temiz bir mutfak torbasına süzün. Tamamen süzülünce, torbadan çıkarın ve istediğiniz şekilde tüketin.

Afiyet, bal, şeker olsun.

4 yorum:

  1. Son yoğurdum tutmayınca tekrar kaynattım ve süt kesiği elde ettim. Bal veya reçelle harika bir tat. Herkese tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  2. Cok iyi bir fikir. Boylece hem sutunuz ziyan olmadi, hem de cok saglikli bir baska urun elde etmis oldunuz. Paylastiginiz icin cok tesekkur ederim.

    YanıtlaSil