11 Aralık 2017 Pazartesi

Hamsi Pilavı

Hamsi Pilavı
Çok şükür bu hafta sonu ne zamandır elde edemediğim fırsatı yaratıp biraz mutfakla ilgilenebildim. İlk yapmak istediğim şey hamsi pilavıydı. Gün ışığını da kaçırmadan resimleri çekmek istediğimden, kısa olan gün içinde, onca işimin arasına bunu da sıkıştırabildim.

 Daha çok "en" Doğu Karadeniz bölgesine ait olan hamsi pilavını, ilk olarak Hopa'da tattım. En yakın arkadaşım Ülkü'nün annesi, aynı zamanda komşumuz Muazzez Teyze, daha çok kış aylarında, eşiyle birlikte köyde kalmadıkları zamanlarda, artık liseye gittikleri için yalnız kalabilen çocuklarının yanındalar. Sıcacık sobanın üzerine koyduğu tavanın içindeki kalın mısır ekmeğini ara sıra çevirerek kapağı kapalı olarak pişiriyor. Sabırla, ağır ağır pişen mısır pidesi, havuç ve turp salatasıyla birlikte ilk kez tadacağım hamsi pilavına eşlik edecek. Yemekte olan seçici tavrım yüzünden genellikle tam oturulacak sırada kaçtığım akşam sofrasından, kendimi ispatlamak isteğimden dolayı bu kez kaçmıyorum. İçerideki hava, Muazzez Teyze'nin gülümsemesiyle uyumlu olarak sıcacık ve her şey o kadar güzel kokuyor ki...

Derken, sofra hazır. İşte hamsi pilavı da fırından çıktı. "Ben bunu sevmeyeceğim, besbelli." dediğim  hamsi pilavına Muazzez Teyze çok güveniyor. Öyle  ki, gülümseyerek, "Sen bir tat da öyle konuşalım." diyor. Ve nihayet deniyorum... Hamsi pilavının üzerine sıktığım limonla birlikte ağzıma yaydığı lezzete hayret ediyorum. Hoşlandığım yiyecekleri ikinci kez istemekten utanan ben bu kez ikinci tabağı istiyorum. Böylece hamsi pilavı, mısır pidesi ve havuç-turp salatası üçlüsü, benim için Hopa ve Muazzez Teyze ile özdeşleşiyor...

O akşam yemeğinin tadı hala ağzımdadır ve her şey bu günkü gibi gözümün önünde. Ne zaman hamsi pilavı pişirecek olsam, o güne ve Hopa'da geçirdiğim ilk gençlik günlerime geri dönerim.


Malzemeler: 
Bir ölçüyle hazırlanmış iç pilav (yarı pişmiş)
Bir kg hamsi
Tepeleme bir yemek kaşığı tereyağ
1,5 su bardağı kaynar su
Tuz
Hamsi Pilavı


Yapılışı: 
İç pilavı, bir su bardağı kaynar su ile buradaki gibi fakat yarı pişmiş olarak hazırlayın.

Hamsileri ayıklayın ve sudan geçirin. Suları iyice süzülünce az tuzlayın ve hamsilerin iki kanadını birbirinden ayırmamaya özen göstererek kılçıklarını çıkartın.

25x25 kare veya 28-30 cm çapında yuvarlak  fırın kabını tereyağıyla yağlayın. İsterseniz görsellerdeki gibi porsiyona uygun güveç kapları da kullanabilirsiniz.

Ayıkladığınız hamsileri, fırın kabınızın kenarlarına balık sırtı gibi dizin. Bunun için her koyduğunuz hamsinin bir kanadının, önce koyduğunuz hamsinin bir kanadı üzerine biraz gelmesine dikkat edin.

Kenarları dizme işi bitince, fırın kabının tabanını da aynı şekilde, hamsilerin sırt kısımları tabana gelecek, iç kısımları yukarı bakacak şekilde dizin.

İç pilavı hamsilerin üzerine boca edin. Küçük güveç kapları kullanıyorsanız, pilavı kaplara paylaştırın. Pilavı, hamsileri ezmeden, nazik hareketlerle dağıtın ve üzerini düzeltin.

Bu sırada fırınınızı 200°C'ye ayarlayarak ısıtın.

Kenarlara dizili hamsilerin pilavın dışına sarkan kısımlarını içeri doğru kıvırın. Kalan hamsileri yine balık sırtı gibi dizerek, pilavın üzerini kapatın.

Üzerine 1,5 su bardağı kaynar su gezdirin ve tereyağını parçalar halinde yemeğin üzerine koyun. Üzerini fırın kağıdıyla kaplayın.

Yemeği fırına sürerek ilk 20 dk bu şekilde pişirin. Daha sonra üzerindeki kağıdı alarak 15 dk kadar da hamsiler kızarana kadar bu şekilde pişirin. Fırından çıkarı 10 dk dinlendirin. Büyük fırın kabındaysa dilimleyerek, güveçlerdeyse tek tek ve sıcak olarak, salata ve mısır ekmeğiyle servis yapın.

Afiyet olsun.

Hamsi Pilavı


Hamsi Pilavı




8 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, nefis görünüyor; eminim lezzeti de bir o kadar vardır. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Halil Bey. ben de yazılarınızın bir kaçını okudum. Sizin de kaleminize sağlık.

      Sil
  2. Halil Bey'in de dediği gibi çok lezzetli görünüyor. Zaten eşini memleketine gönderen biri olarak açlıktan kıvranıyorum. Bunları görmeseydim daha iyiydi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep Bey, yorumunuzu geç gördüm kusura bakmayın. Umarım eşiniz sağlıkla dönmüştür.

      Sil
  3. Harika anlatmışsınız ellerinize sağlık,mükemmel gözüküyor.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel emeğine sağlık

    YanıtlaSil