25 Temmuz 2017 Salı

Böğürtlen Reçeli

Böğürtlen Reçeli

Şimdi çok iyi bir Kimya öğretmeni olan sevgili dayım Recep Yılmaz'a ithafen...

Bayılıyorum eski deyişlere! Mesela biz köyde böğürtlene "mora" deriz. "Mezirelerde" çokça bulunur ve "evenisi" (aşılısı) kadar olmasa da, epeyce büyük ve çok lezzetli olur. "Komar" ve "zifin" (orman gülü ve zakkum) ağaçlarıyla "manefter" ve "ifteri" (iki farklı çeşit eğrelti otu) yapraklarının arasında yetişir. 

Tüm bunlarsa bana,...

...anneannemle geçirdiğim uzun yazları,...

...onun ineklerini,...

...mezire evimizi,...

...uçsuz bucaksız yamaçlardaki çayırları,... 

...koru meşenin içinden geçen ve akşam eve dönüş yolunda koşarak indiğim patikaları,...

...benden sadece beş yaş büyük olan ve hayranı olduğum Recep Dayı'mı...

...onun, yer yer uçurumlardan geçen bu patikanın çökmüş olan bir bölümünde becerikli bir kahraman gibi yuvarlanmadan koşarak geçişini,... 

...uzun yaz gecelerinde "istinki odanun" (üstünkü odanın) damına çıkıp birlikte yıldızları izleyişimizi...

...ve özgür geçen çocukluk ve ilk gençlik yıllarımı hatırlatır. 

Ve derim ki:" Ne güzel insanlarım varmış!...
                     ve ne güzel yaşamışım!"


Böğürtlen Reçeli
Bögürtlen Receli Ìçin Malzemeler:
Bir kg böğürtlen
Bir kg toz şeker
Bir fincan su
Bir silme çay kaşığı tereyağı

Yapılışı:
Böğürtlen ReçeliBöğürtlenler yıkanır. Şeker ve su derin bir tencereye alınır. Kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynayan şekere tereyağı ve böğürtlenler atılır. Kapak yarım açık olarak tekrar kaynamaya bırakılır. Bu esnada başında durmak gerekir. Taşmasına izin verilmeden, kaynayan tencerenin kapağı açılır.

Böğürtlen Reçeli20 dk kadar pişen reçel kontrol edilir. Tahta kaşıkla suyundan az bir miktar alınarak bir tabağa damlatılır. Reçel kaşıktan damlarken uzuyorsa veya tabağa damlatılan reçelin suyu yoğun akışkansa, olmuş demektir. Yoksa bu sağlanıncaya kadar başında bekleyerek ve kontrollü olarak kısa bir süre daha pişirilmeye devam edilir.

Pişen reçel ateşten indirilir ve tencerede bekletilmeden kavanozlara alınır. Hemen tüketilecekse kapak açık olarak soğumaya bırakılır. Soğuyunca kapakları kapatılır. Hemen tüketilmeyecekse, sıcakken kapaklar kapatılarak kavanozlar ters çevrilir. Böylelikle soğuyan reçel vakumlanmış, başka bir deyişle konservelenmiş olur.

Kolay gelsin, bereketli olsun.

Sema BİLGİN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder