18 Aralık 2017 Pazartesi

Kapuska

Beyaz lahanayı bu kadar seveceğim hiç aklıma gelmezdi. Pişince berbat kokan bu kış sebzesinin yüksek faydalarını öğrendikçe, özellikle turşusuna olan düşkünlüğüm daha da artıyor. Yemek olaraksa, sarma yapmak gözümde büyüdüğü zamanlarda daha çok kapuskasını yapmak işime geliyor. Herşeyi doğra, at tencereye olsun bitsin. O, kısık ateşte tıkır tıkır pişerken, artık yanına makarna mı yaparsın, peynirli börek mi, ona sen karar ver. :)

Eh, bu kadar övdükten sonra, genel olarak lahananın, özel olarak da beyaz lahananın faydalarına biraz bakalım. Lahanalar, turpgiller familyasından, yüksek vitamin ve mineral değerine sahip, düşük kalorili bir sebze türü. Belirgin olarak, radyasyon, kanser ve kalp rahatsızlığı önleyici özelliğiyle öne çıkan lahana, aynı zamanda zayıflamak isteyenler için de bir diyet yemeği olarak da önerilmiş. Ancak bu yapılacaksa, sürekli ve fazla tüketilmesinin vereceği zararların ve alınabilecek önlemlerin iyice araştırılması gerekiyor. Ayrıca diyet için belli bir yemeğe odaklanmaktansa, dengeli olarak tüm besinlerden yararlanmanın daha faydalı olduğunu belirtmek gerekiyor. 

Beyaz lahanaya bakarsak, içeriğindeki zengin kalsiyum, potasyum ve magnezyum sayesinde, kemik sağlığını güçlendirici olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada, içindeki bu zenginliği kaybetmeden tüketebilmek için, pişirme suyunun mutlaka kullanılması gerekiyor. Örneğin salata, çorba veya yemek olarak tüketilmesi ya da örneğin sarma yapımında kullanılacak yaprakların haşlama suyununsa sarmayı pişirirken kullanılması veya içilmesiyle bu sağlanabilir.

Diğer yandan beyaz lahana, 
  • Güçlü bir antioksidan
  • Yoğun bir C vitamini deposu
  • Hazmı kolaylaştırıcı ve bağırsak koruyucu
  • Bağışıklık koruyucu
  • Göz sağlığını koruyucu
  • Serbest radikallere karşı güçlü bir savaşçı
Salata şeklinde çiğ olarak tüketmek mümkün. Ancak hazmı daha zor olabilir. Eğer yemek olarak tüketilecekse gaz ve sindirim problemi yaşamamak için yemeği iyice pişirmenizi ve içine bir miktar kimyon atmanızı önerim. Turşu olarak tükettiğiniz zamansa, antiksidan özelliğinden bolca faydalanmış olacaksınız.

Bereketli olsun, kolay gelsin... 


Malzemeler:
Bir kg beyaz lahana
Bir orta boy soğan
150 gr dana kıyma
Bir çay bardağı pirinç
Bir tatlı kaşığı domates salçası
Bir tatlı kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 litre kaynar su
Bir çay kaşığı karabiber
Bir çay kaşığı kimyon
Tuz

Yapılışı:
Lahanayı yemeklik doğrayıp kenara alın. Soğan yemeklik doğrayın. Yağı tencereye koyup kısık ateşe alın. Kızınca soğan ve kıymayı ekleyin. Soğanlar şeffaflaşıp kıyma dağılıncaya kadar birlikte kavurun. Salçaları ekleyip, salça kokusu çıkıncaya kadar hepsini birlikte tahta kaşıkla döndürerek kavurun. 

Kaynar suyu ekleyin. Tekrar kaynamaya başlayınca lahanayı ve pirinç dışında kalan tüm malzemeleri ilave edin. Kapağı kapatın ve çok kısık ateşte pişmeye bırakın. Ara sıra karıştırarak kontrol edin. Pişmeye yakın yıkanmış pirinci ekleyin ve tekrar karıştırın. Pirinçler de pişip, yemek iyice suyunu çekince ateşten alın. Biraz dinlendirerek servis yapın.

Afiyet olsun.

3 yorum:

  1. Elinize sağlık. Benden başka evde seven olmadığından pişiremediğim lezzetlerden biri:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hihii...az da olsa kendiniz için yapın. Kemik sağlığı için çok faydalı. Geçen yıl iş yerimde bir kemik taraması yapıldı. benimki iyi çıktı. Bundan memnunum. Ama bir arkadaşımızın kemik yaşı çok daha genç çıkınca, sorduk. Çok beyaz lahana yiyormuş. Ben bundan çok etkilendim. Bu sene ha bire beyaz lahana turşusu ve yemeği yapıp yiyorum. :)

      Sil
  2. Denedim harika oldu.Elinize sağlïk

    YanıtlaSil