9 Mart 2017 Perşembe

Pipil (Trabzon Yöresi)

Pipil, bazlamaya çok benzeyen, ekşi mayayla hazırlanarak, tavada veya kuzine tepsisinde pişirilen bir çeşit pidedir.

Malzemeler: 
Pipil3 su bardağı un
2 su bardağı ılık su
Bir avuç ekşi hamur mayası
Tuz
Kızartmak için dört kaşık sıvıyağ

Yapılışı:


Sıvıyağ dışında tüm malzemeler tahta kaşıkla karıştırılarak, ekmek hamurundan cıvık, akıtma hamurundan yoğun bir hamur elde edilir. Hamur, ılık bir ortamda, üzeri kapalı olarak mayalanmaya bırakılır.

Hamur mayalanıp göz göz olunca pişirme aşamasına geçilir.

Tavaya bir yemek kaşığı sıvıyağ koyularak, kısık ateşe alınır. Yağ kızınca, hamurun yarısı tavayı kaplayacak şekilde tavaya boşaltılır. Tavanın üzeri, hamura değmeyecek şekilde bir kapakla kapatılır. Gayet kısık ateşte bir tarafı kızartılır. Pidenin altına spatula geçirilerek kaldırılır. Tavaya bir kaşık sıvıyağ eknenerek pide alt üst edilir. Kapak kapatılarak aynı şekilde kızartılır. Her iki yanı da kızaran pipil, servis tabağına alınır.

Hamurun kalan kısmı da aynı şekilde pişirilir. Kahvaltılarda ve ara atıştırmalık olarak afiyetle yenir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder