20 adet kadar taze karalahana yaprağı (saplarıyla beraber)
Bir su bardağı haşlanmış barbunya
1 adet orta boy soğan
Bir kaşık zeytinyağı
Bir kaşık tereyağı
Bir kaşık erimiş kuyruk ya da iç yağı
Yarım kaşık domates salçası
Yarım kaşık biber salçası (acı veya tatlı olması arzuya bağlı)
İki avuç mısır unu
Tuz
Kaynar su
Yapılışı:
Lahanalar ayıklanıp, saplarından
tutularak ele vurulmak suretiyle her biri tek tek silkelenir. Böylece üzerlerindeki
tozlardan da temizlenmiş olur. Temizlenen lahanalar bir avuca sığacak miktarda
ele alınarak, saplarından başlanmak üzere ince doğranır. Bu sırada ocakta
kaynamakta olan kaynar suyun içine atılır. Bir iki dakika kadar kaynatılır ve
süzülür. Böylece lahananın acısı
çıkarılmış olur.
Tencereye süzülen lahanalar, üzerini dört parmak kadar
geçecek şekilde kaynar su ve tuz konarak birlikte kaynamaya bırakılır. Pişme
sırasında azalan suya ilave yapılabilir. Ancak eklenecek suyun kaynar olmasına
dikkat edilmelidir. Lahanalar iyice renk değiştirince, pişmeye yakın demektir.
Bu durumda haşlanmış barbunya ilave edilir. Mısır avuç içine alınarak, el yanmayacak
şekilde, adeta ufalarcasına çorbaya eklenirken, bir yandan da karıştırılır.
Böylece mısır ununun topaklanması önlenmiş olur. Mısır ununun tamamı
eklendikten sonra, çorba pişmeye bırakılır.
Pişmeye yakın çorbanın sosu hazırlanır. Bunun
için yağlar eritilerek incecik doğranmış soğan hafif pembe kavrulur. Ardından
salçalar ilave edilerek, salça kokusu çıkıncaya kadar kavurmaya devam edilir.
Hazırlanan sos bu sırada pişmiş olan çorbanın üzerine gezdirilir. Bir taşım
daha kaynatılarak ateşten alınır. Çorbanız yenmeye hazırdır.
Afiyet olsun. J
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder