150 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
Bir bardak toz şeker
3 yumurta (oda sıcaklığında)
Bir su bardağı süt
Bir çimdik tuz
Yarım limon kabuğu rendesi
250 gr elenmiş un
Bir paket vanilya
Bir paket kabartma tozu
Arzuya göre üzerini süslemek için parçalanmış fındık içi veya susam
Yapılışı:
Kek kalıbı tereyağıyla yağlanıp unlanır.
Un, kabartma tozu
ve vanilya iki kez elenir.
Tereyağı,
şeker ve tuz, önce düşük, sonra yüksek hızda, krema haline gelinceye kadar iyice
çırpılır. Yumurtalar teker teker teker kırılarak çırpılmaya devam edilir.
Karışım iyice kabarmış, rengi açılmış, köpük köpük oluncaya kadar çırpılır.
Son olarak
biraz süt, biraz unlu karışım eklenerek çırpılmaya devam edilir. Malzemelerin tamamı bitinceye kadar bu işlem yapılır. Kek hamuru
tamamen homojen bir görünüm alınca, çırpma işlemi tamamlanır.
Hazır olan kek
hamuru, tahta bir kaşık ya da spatula yardımıyla kek kalıbına alınır. istenirse fındık veya susam ile süslenir. Soğuk fırına
konur ve fırın 180°C’de yaklaşık 45 dk kadar pişirilir.
Pişen kek fırında
bekletilmeden alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca kalıptan çıkarılır, kek
fanusuna alınır. Dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun. J
Not: Bu temel kek
tarifine tarçın ve bir bardak dövülmüş ceviz ekleyerek, “tarçınlı cevizli kek”
elde edebilirsiniz. Hamurun yarısına kakao ekleyip, “iki renkli kek”
yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder