7 Mart 2017 Salı

Süzme Mercimek Çorbası

Süzme Mercimek Çorbası
Malzemeler:
Bir büyük boy soğan
Bir su bardağı kırmızı mercimek
8 su bardağı kaynar su
İki kaşık zeytinyağı
Bir silme yemek kaşığı un
Bir çay kaşığı kimyon
Bir çay kaşığı zerdeçal (sarı renk vermesi için)
Tuz
Bir kaşık tereyağı
Bir çay kaşığı toz kırmızıbiber

Yapılışı:
Mercimekler yıkanır, süzülür. Soğan soyulup kalınca doğranır. İki kaşık zeytinyağı ve soğanlar tencereye konarak hafif ateşe alınır. Çok hafif kavrulur. Soğanların şeffaflaşması yeterlidir. 

Üzerine kaynar su, mercimek, kimyon ve tuz eklenir. Kapak kapatılarak kaynamaya bırakılır. Kaynayan çorbanın ateşi biraz daha kısılarak, taşmaması için kapak hafif aralanır. Mercimekler tamamen dağılıncaya kadar pişirilir. Pişince ateşten alınır, ince telden geçirilerek, posası kalmayacak şekilde süzülür.

Tereyağının yarısı tencereye konularak eritilir. Un eklenerek hafif kavrulmak suretiyle meyane hazırlanır. Süzülen çorba eklenerek, dibinin tutmaması için sürekli karıştırılır. Çorbanın katı olduğu düşünülürse, bu aşamada biraz kaynar su ve uygun oranda tuz eklenebilir. Bir iki taşım kaynayınca ocaktan indirilir.

Diğer yanda tereyağının diğer yarısı eritilir. Toz biber konur. Tereyağı yanmadan, köpürünce ocaktan alınır. Servis edilen çorba kaselerinin üzerine gezdirilir.

Afiyet olsun. J


Not: 1) Mercimeği pişirme aşamasında düdüklü tencere kullanılabilir. Böylece pişme süresi kısalacak (10 dk) ve yiyeceğin besin değeri kaybı azalacaktır. 
        2) Mercimeği süzme yerine rondodan geçirmek de bir yöntem olabilir. Ancak rondodan geçirilen çorba, parlaklığını ve rengini kaybedecektir.
        3) Mercimeğe, diğer baharatlarla birlikte bir silme çay kaşığı zerdeçal eklenerek, restoranlardaki gibi sarı ve parlak bir renk elde edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder