Bir büyük boy soğan
Bir su bardağı kırmızı mercimek
8 su bardağı kaynar su
İki kaşık zeytinyağı
Bir silme yemek kaşığı un
Bir çay kaşığı kimyon
Bir çay kaşığı zerdeçal (sarı renk vermesi için)
Bir çay kaşığı zerdeçal (sarı renk vermesi için)
Tuz
Bir kaşık tereyağı
Bir çay kaşığı toz kırmızıbiber
Yapılışı:
Mercimekler yıkanır, süzülür. Soğan soyulup kalınca doğranır.
İki kaşık zeytinyağı ve soğanlar tencereye konarak hafif ateşe alınır. Çok hafif
kavrulur. Soğanların şeffaflaşması yeterlidir.
Üzerine kaynar su, mercimek,
kimyon ve tuz eklenir. Kapak kapatılarak kaynamaya bırakılır. Kaynayan çorbanın
ateşi biraz daha kısılarak, taşmaması için kapak hafif aralanır. Mercimekler tamamen dağılıncaya kadar pişirilir. Pişince ateşten alınır, ince telden
geçirilerek, posası kalmayacak şekilde süzülür.
Tereyağının yarısı tencereye konularak eritilir. Un eklenerek
hafif kavrulmak suretiyle meyane hazırlanır. Süzülen çorba eklenerek, dibinin
tutmaması için sürekli karıştırılır. Çorbanın katı olduğu düşünülürse, bu
aşamada biraz kaynar su ve uygun oranda tuz eklenebilir. Bir iki taşım
kaynayınca ocaktan indirilir.
Diğer yanda tereyağının diğer yarısı eritilir. Toz biber
konur. Tereyağı yanmadan, köpürünce ocaktan alınır. Servis edilen çorba
kaselerinin üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun. J
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder