15 Mart 2017 Çarşamba

Kemik Suyu Yapımı

Kemik Suyu Yapımı

Kemik suyunun faydaları büyük. Saç ve cilde olan faydalarından tutun, beyin fonksiyonlarının ve yaraların iyileştirilmesine bile oldukça büyük katkısı var. Bunların yanında sindirim ve üreme sistemlerinin sağlığı ve güçlenmesi, kemik sağlığını destekleme özelliği hatta depresyona karşı iyileştirici etkisi, sayılan diğer faydalarından. 

Web'de biraz gezinince gördüğüme göre o kadar çok faydası var ki, doğrusu tam bir liste vermekte zorlanıyorum. Ama anlaşılan aranan "yaşam iksiri"ne yakın bir besin olsa gerek. Hatta bir yerde rastladım, "ölüyü bile dirilten besin" olarak geçiyor. 

Ben daha çok kışın çorba ve pilavlarımı hazırlarken kullanıyorum. Zengin besin değerinden faydalanmak yanında, oldukça lezzetli yiyecekler elde etmemi de sağlıyor ve hakikaten insana güç veriyor. favorimse, kemik suyuna tarhana çorbası. haftada en az üç kez hazırladığım çorba, bizi bir kaç yıldır grip olmaktan koruyor. Bundan eminim!

Malzemeler:
Kemik Suyu YapımıBir büyük parça ilikli sığır kemiği
Bir büyük patates
İki havuç
İki kuru soğan
Bir defne yaprağı (isteğe bağlı)
Kereviz veya maydanoz sapları
Bir tatlı kaşığı tane karabiber

Yapılışı:
Kemik yıkanıp olası kemik parçalarından temizlenir. Patates, havuç ve soğan temizlenip soyularak büyük parçalara bölünür. Kereviz veya maydanoz yaprakları ayıklanıp yıkanır. Pişme sırasında dağılmamaları için beyaz renkli temiz bir iplikle bağlanır. Tüm malzemeler büyük bir tencereye alınır. Üzerine malzemelerin üzerine çıkıncaya kadar kaynar su eklenir.

Düdüklü tencerede pişirilecekse, buhar çıkmaya başladıktan sonra bir saat, normal tencerede ise, kaynamaya başladıktan itibaren 4 saat kısık ateşte kaynatılır. Kemiğin içindeki iliğin ve dışındaki kıkırdağın kemikten tamamen ayrılması gerekir.


Piştikten sonra içindeki sebzeler atılmaz, Çorbalarda kemik suyuyla birlikte veya garnitür olarak yemeklerin yanında tüketilebilir. Üzerinde biriken kemik yağı tüketilmek istenmezse, soğuduğunda donan yağ, kemik suyundan ayrılır. Yalnızca kemik suyu kullanılacaksa, tüm malzemeler süzülür. Pilav ve çorbalarda hem zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olarak kullanılır, hem de yemeklerinize lezzet katar.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder