Bir bardak toz şeker
3 yumurta (oda sıcaklığında)
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı portaka suyu
Bir çimdik tuz
Yarım limon kabuğu rendesi
250 gr elenmiş un
Bir paket vanilya
Bir paket kabartma tozu
Portakallı Sos:
Bir su bardağı portakal suyu
2 yemek kaşığı toz şeker
Yarım bardak portakal kabuğu rendesi
Yapılışı:
Kek kalıbı tereyağıyla yağlanıp unlanır. Un, kabartma tozu
ve vanilya iki kez elenir. Tereyağı,
şeker ve tuz, önce düşük, sonra yüksek hızda, krema haline gelinceye kadar
iyice çırpılır. Yumurtalar teker teker teker kırılarak çırpılmaya devam edilir.
Karışım iyice kabarmış, rengi açılmış, köpük köpük oluncaya kadar çırpılır.
Son
olarak biraz süt, biraz portakal suyu, biraz unlu karışım eklenerek çırpılmaya devam edilir. Malzemelerin tamamı bitinceye kadar bu işlem yapılır. Kek
hamuru tamamen homojen bir görünüm alınca, çırpma işlemi tamamlanır. Hazır olan
kek hamuru, tahta bir kaşık ya da spatula yardımıyla kek kalıbına alınır. Soğuk
fırına konur ve fırın 180°C’de yaklaşık 45 dk kadar pişirilir.
Kek pişerken bir yanda üzerine dökülecek portakallı sos için gerekli malzemeler sos tenceresine alınır. Orta hararetli ateşin üzerine alınarak bir dk kadar kaynatılır. Süre sonunda ocaktan alınır.
Pişen kek
fırında bekletilmeden alınır. Daha kalıptayken, üzerine hazırlanan sos gezdirilerek dökülür. ve kalıbın içinde soğumaya bırakılır. Soğuyunca kalıptan
çıkarılır, kek fanusuna alınır. Dilimlenerek servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder