Bir büyük baş soğan
1 su bardağı pirinç
1 paket dolmalık fıstık
1 paket kuş üzümü
Bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Bir tatlı kaşığı toz tarçın
Bir tatlı kaşığı toz şeker
Bir tatlı kaşığı kuru nane
Bir çay kaşığı toz karabiber
Küçük bir demet maydanoz yaprağı
Küçük bir demet dereotu
5-6 taze nane yaprağı
Tuz
İki su bardağı kaynar su
Üzüm yaprağı
Beyaz lahana ya da karalahana yaprağı
Yapılışı:
Sarmak için taze üzüm yaprağı kullanılacaksa, temizlenip sapları ayıklanmış taze yapraklar, kaynar suya sokup çıkarılır. Beyaz lahananın sarmaya uygun dış yaprakları ayıklanıp kaynar suya atılarak bir taşım kaynatılır. Karalahana yaprakları kaynar suya atılarak, çok yumuşayıp parçalanmayacak şekilde bir süre kaynatılır, süzülür. Böylece yapraklar sarılmaya hazırdır.
İç pilav hazırlamak için malzemeler ayıklanır, yıkanır ve süzülür. Soğan, maydanoz, dereotu ve nane incecik doğranır. Yemeklik zeytinyağı ve çam fıstıkları tencereye alınır. Hafif ateşte fıstıklar pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış soğan eklenir. Soğanlar ölünceye kadar karıştırılarak kavurmaya devam edilir. Limon, maydanoz, dereotu ve taze nane dışında kalan kuru malzemeler de eklenerek, tahta kaşıkla bir iki kez çevrilir. Bir su bardağı kaynar su eklenir. Kapak kapatılır ve en kısık ateşte, suyunu çekene kadar yarı pişirilir. Suyunu çeken iç pilav ateşten alınır. Doğranmış maydanoz, dereotu ve nane eklenir. Karıştırılarak ılımaya bırakılır.
Ilınan iç harç yapraklara konularak sarılır. Sarmalar ne çok sıkı, ne de seyrek olarak, aralarda boşluk kalmayacak şekilde yayvan bir tencereye dizilir. Üzerine yapraklar için ayrıca tuz serpilir. Yarım limon ince dilimlenerek sarmaların üzerine dizilir. Üzerine bir su bardağı kaynar su gezdirilir. Kapak kapatılmadan önce üzerini kaplayacak büyüklükte porselen bir tabak ters çevrilerek sarmaların üzerine konur. Kapak kapatılır ve gayet kısık ateşte, suyunu çekip yapraklar tamamen yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yapraklar pişmezse, çok az su eklenip pişirmeye devam edilebilir.
Pişen sarmalar soğuyunca servis tabağına alınır. Üzerine sızma zeytinyağı gezdirilir, afiyetle yenilir.
J
Denedim harika oldu.İç malzemesi çok nefis...Elinize sağlık
YanıtlaSilAfiyet olsun Sibel'ciğim. ben de bayılıyorum. Sevgiler...
Sil