7 Mart 2017 Salı

Zeytinyağlı Pırasa (Ödemiş Yöresi)

Zeytinyağlı Pırasa
Pırasayı çok küçükken anneannemin bahçesinde tanıdım. Kenarda maydanoz ve nanelerin eşlik ettiği bu küçük bahçeye "Pırasalık" denirdi. Üstüste konmuş kesme kara taştan oluşan duvarların içine yığılmış topraktan hasıl bir bahçeydi. 

Benim için küçüklüğüm, Şaduman Teyze'm, onun bahçenin bir kenarı boyunca yetiştirdiği rengarenk bahar çiçekleri, ılık yaz esintisi, mısır ekmeği ve sevgiyle özdeşti. Ne zaman birlikte gitsek, teyzem iki parça pırasa yaprağını mısır ekmeğine sarar, bir yandan kıkır kıkır güler, bir yandan da çatur çutur yerdi. 

Karadeniz'de daha çok mısır ekmeğinin içinde görmeye alışık olduğum pırasayla yemek olarak tanışmam ise, çok daha sonralara rastlıyor. Çoğu kimse tarafından pirinçle pişirilen yemeğin nohutlu olaraksa çok az kişi tarafından bilindiğini düşünüyorum. 

Malzemeler:
1 kg pırasa
1 havuç
1 su bardağı haşlanmış nohut
Bir küçük domates veya bir silme tatlı kaşığı domates salçası
İki yemek kaşığı yemeklik zeytinyağı
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Kaynar su
1 silme tatlı kaşığı şeker
Tuz
Yarım limon suyu
1 diş sarımsak

Yapılışı:
Pırasalar ayıklanıp yıkanır. Zevke göre iki ya da üç parmak uzunluğunda doğranır. Havuç yıkanıp kazınır. Yemeklik doğranır. Domatesin dış kabuğu incecik soyulur ve yemeklik doğranır.

Yemeklik zeytinyağı ve doğranmış domatesler tencereye alınır. Hafif ateşte domatesler ölünceye kadar karıştırılarak çevrilir. Havuçlar ve bir bardak kaynar su eklenerek kapak kapatılır. 5 dk kadar bu şekilde pişirilir.

Daha sonra pırasalar, şeker, tuz ve bir su bardağı daha kaynar su eklenir. Gayet kısık ateşte sebzeler pişirilir. Yemek suyunu tamamen çekmeden önce nohutlar eklenir. Kaşıkla karıştırılmaz. Kapak kapalı olarak hafif sallanarak karışması sağlanır. 

Suyunu tamamen çeken yemek, ateşten alınır. Uygun bir servis tabağına alınır ve soğumaya bırakılır. Nohutların yeterince eşit şekilde karışmadığı düşünülüyorsa, bir kaşık yardımıyla, gayet nazik şekilde alt üst edilir. Üzerine sızma zeytinyağı gezdirilir.

Ezilmiş bir diş sarımsak ve yarım limon suyu karıştırılarak sos hazırlanır. Arzuya göre hazırlanan tarator üzerine  gezdirilerek servis yapılır.

Not: Arzu edilirse ezilmiş sarımsak ve limon suyu, pişirme aşamasında pırasalarla birlikte yemeğe eklenebilir. Bu şekilde de farklı bir lezzet elde edilir. 


Afiyet olsun.J


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder