6 Mart 2017 Pazartesi

Zeytinyağlı Portakallı Kereviz

Zeytinyağlı Portakallı Kereviz
İkinci hamileliğimde yaptırdığım şeker testinde hamilelik şekeri çıkınca, diyetisyen elime uzun bir diyet listesi tutuşturdu. Ben de buna uyup her hafta, sürekli ve dönüşümlü olarak bir pırasa, bir kereviz, bir ıspanak pişirdim. O kış yediğim kadar kış sebzesi yediğimi hatırlamıyorum. Allah yardım etti de, bıkmadan, canım çekerek yiyebildim. Şimdi çok sağlıklı, kabına sığmayan bir oğlum var. Ben bunu biraz da bu yediklerime bağlıyorum. Nitekim biraz araştırınca ne kadar çok olduğunu gördüğüm kereviz kökünün faydalarını sizlerle de paylaşmak istiyorum. 

Kereviz kökü,
  • kanı temizler
  • salgı bezlerini çalıştırır
  • emzirenler için süt salgısını artırır
  • idrar yolu antiseptiğidir
  • gaz söktürücüdür
  • gut ve romatizmayı tedavi edicidir
  • böbrek taşını parçalayıcı ve kum döktürücüdür
  • şeker ve yüksek tansiyona karşı faydalıdır
  • mideyi güçlendirir
  • doğal afrodizyaktır
  • akciğer ve karaciğer hastalıklarını önler
  • kolesterol düşürür
  • zihin zayıflığını ve zihin yorgunluğunu alır.
Bunlar burada sayabildiklerim. Araştırdığınızda daha fazlasına ulaşabilirsiniz elbette. Ama sizi fazla yormadan, berraklığı ve lezzetiyle her seferinde övgü aldığım kereviz tarifime geçmek istiyorum.

Malzemeler:
Zeytinyağlı Portakallı Kerevizİki orta boy kereviz kökü
Bir adet kereviz yaprağı
Bir orta boy patates
Bir orta boy havuç
Bir adet soğan
Bir çay kaşığı şeker
Bir portakal
Tuz
İki kaşık yemeklik zeytinyağı (pişirmek için)
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Yarım demet dereotu

Yapılışı:
Zeytinyağlı Portakallı KerevizZeytinyağlı Portakallı KerevizPatates,  havuç ve kerevizler soyulup yemeklik doğranır. Kerevizlerin kararmaması için yemeğe katılıncaya kadar limonlu suda bekletilir. 

İncecik doğranmış soğan, iki kaşık yemeklik zeytinyağıyla ölünceye kadar kavrulur.  Havuçlar ve iki bardak kaynar su eklenerek kapak kapatılır ve havuçlar beş dakika kadar pişirilir. 

Ardından patates ve bir bardak kaynar su eklenerek beş dakika daha pişirilir. Son olarak kerevizler, yıkanmış bütün kereviz sapı, tuz, şeker, bir portakal suyu eklenerek tahta kaşıkla bir kez karıştırılır. 

Gayet kısık ateşte, sebzeler pişinceye ve yemek suyunu çekinceye kadar, bir daha karıştırılmadan pişirilir. Pişen yemek ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. 

Soğuyunca servis tabağına alınır. Yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirilir ve doğranmış dereotu ile süslenir.

Afiyet olsun. J







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder