Bir küçük top sıkı beyaz lahana
Bir kg kornişon turşusu
Yarım kg yeşil domates
Yarım kg yeşil kıl biber
Yarım kg kırmızı etli biber
Bir bağ kereviz sapı
250 gr Arnavut biberi (acı olduğundan, isteğe bağlı)
200 gr sarımsak
Bir kg havuç
5 lt iyi su (ya kaynatılıp soğutulmuş ya da hazır su)
350 gr kaya tuzu
4-5 nohut tanesi
10 lt’lik cam kavanoz
Kaya tuzu turşuda kullanılacak suyun içinde eritilerek
salamura suyu hazırlanır. Sarımsaklar soyulup ezilir. Lahananın dış yaprakları
çıkarılır. Kalınca doğranır. Büyükçe bir leğenin içinde yoğrularak biraz ezilir.
Tüm sebzeler yıkanır, ayıklanır. Havuçlar kazınır, doğranır. Diğer sebzeler de
doğranarak, salamura suyu ve nohutlar hariç tüm malzeme lahanaya eklenerek
karıştırılır.
Nohut taneleri turşu kavanozunun dibine atılır. Hazırlanan sebze
karışımı kavanozun içine sıkıca yerleştirilir. Üzerine sebzeleri kapatacak
kadar salamura suyu eklenir. Sapı uzunca bir servis kaşığı yanlardan turşunun içine sokup çıkarılarak kabarcıkları alınır.
En üste sebzeleri aşağıya basması için büyük, temiz bir çakıl taşı koyulur. Turşu mayalanırken kapaktan dışarı biraz turşu suyu sızabilir. Bunun etrafı kirletmemesi için turşu kavanozunun altına bir tepsi yerleştirilebilir.
En üste sebzeleri aşağıya basması için büyük, temiz bir çakıl taşı koyulur. Turşu mayalanırken kapaktan dışarı biraz turşu suyu sızabilir. Bunun etrafı kirletmemesi için turşu kavanozunun altına bir tepsi yerleştirilebilir.
Bir ayın sonunda turşunuz yenmeye hazırdır.
Afiyet olsun. J
Not: Turşu yapımında en önemli konulardan biri, sebzelerin
taze, hatta biraz körpece ve çürüksüz olmasıdır. Diğer önemli bir konu da,
salamura suyunu hazırlarken kullanılacak suyun iyi su olmasıdır.
Su-tuz oranı ise en önemlisidir. İdeal su-tuz oranı, % 8’dir. Örnek verirsek, 1 lt suya 80 gr kaya tuzu kullanılır. Ancak lahananın yer tutma özelliğinden, turşunun çok tuzlu olmaması için bu oranın biraz altında, % 6-7 oranında tuz kullanılmalıdır.
Su-tuz oranı ise en önemlisidir. İdeal su-tuz oranı, % 8’dir. Örnek verirsek, 1 lt suya 80 gr kaya tuzu kullanılır. Ancak lahananın yer tutma özelliğinden, turşunun çok tuzlu olmaması için bu oranın biraz altında, % 6-7 oranında tuz kullanılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder