Malzemeler:
4 ekmeklik hamur
250 gr margarin
İç Harcı İçin
İki kaşık sıvıyağ
250 gr kıyma
1 orta boy soğan
Bir tepeleme çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz
Yapılışı:
Hamurlar birleştirilir. Tezgaha elle biraz yayılır.
Margarin, hamurun ortasına konarak her yandan katlanır. Yağ tamamen homojen
olarak hamurun içinde kayboluncaya kadar yoğrulur. Bu arada tuz oranı
düşeceğinden, bir miktar daha tuz serpilebilir. İyice yoğrulan hamur, tekrar
mayalanmaya bırakılır.
Diğer yandan soğanlar incecik doğranır. Yağ ve biber salçası
tencereye alınır, hafif ateşe konur. Salça kokusu çıkıncaya kadar hafif kavrulur.
Kıyma, soğan, tuz ve karabiber de tencereye alınır. Malzeme suyunu salıp
çekinceye kadar pişirilir. Çok fazla kavrulmadan ateşten alınır ve soğutulur.
Mayalanan hamurdan iki ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak
elde açılır. Hazırlanan harçtan hamurun içine bir miktar konup kapatılır. Top şeklinde
yuvarlanıp, hafif yassılaştırılır. Tepsiye dizilen poğaçaların üzerine yumurta
sarısı sürülür ve arzuya göre susamla süslenir. Önceden ısıtılmış 200°C’de
pişirilir.
Anneciğim Ayşe Aksoy’un,
kendisine ait bu tarifle hazırladığı poğaçalar, yıllarca misafirlerine
hazırladığı sofraları ve damakları süsledi. Ben de bu tarifi sizlerin beğenisine sunuyorum.
Afiyet olsun.
J
Not: 1) Ekmek hamurunu fırınlarda bulabileceğiniz gibi, kendiniz de hazırlayabilirsiniz.
2) Margarin tercih etmeyenler bunun yerine 200 gr tereyağı da kullanabilirler.
3) Elde açma işlemi sırasında hamurun ele yapışmaması için elinize az bir miktar sıvı yağ sürebilirsiniz.
2) Margarin tercih etmeyenler bunun yerine 200 gr tereyağı da kullanabilirler.
3) Elde açma işlemi sırasında hamurun ele yapışmaması için elinize az bir miktar sıvı yağ sürebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder