13 Mart 2017 Pazartesi

Karnabahar Kızartması

Karnabahar Kızartması
Benim için bazı yiyeceklerin bazı kişilerle özdeş olduğunu yazdıkça fark ettiğimi bir yazımda belirtmiştim. Bazı olaylar da öyle. Karnabahar kızartmasıyla ilk tanışmam gibi.

Sanırım üç yaşlarındayım. babam ve annemle annemin halası Miyase Hala ve Rasim Amca'nın Keçiören'deki evlerindeyiz.  evlerindeyiz. Annem babam çok genç. İkisininde yüzü gençliğin verdiği tüm güzel duygularla apaydınlık. Babamı evden uğurladıktan sonra Miyase Hala'm mutfakta yemek hazırlıyor. Bu ne diyorum, "Karnabahar. Yer misin?" diyor gülerek. Sonra dönüp anneme "Yemez mi?" diyor. Aralarında sohbet ediyorlar.

Bu hatıranın devamı var. Ama onu başka bir tarifimde anlatmak istiyorum.
Karnabahar Kızartması
Malzemeler:
Bir orta boy karnabahar
Bir kase buğday unu
2 yumurta
Tuz
Derin kızartmak için yeterli miktarda sıvıyağ

Yapılışı:
Karnabahar KızartmasıKarnabahar yıkanır, dallarına ayrılır. Haşlamak için uygun büyüklükte bir tencereye alınır. üzerine önce tuz serpilir, sonra iki bardak kaynar su gezdirilerek dökülür. Orta hararetli ateşe konularak kapak kapatılır. Diri seviliyorsa 8 dk, daha yumuşak seviliyorsa 10-12 dk haşlanarak pişmeleri sağlanır. Haşlanan karnabaharlar ocaktan alınarak süzülür.

Yumurtalar bir kaseye kırılır. Bir yemek kaşığı ve bir çimdik tuz konularak çırpılır. Derin bir kızartma tenceresine alınan sıvıyağ, orta hararetli ateşe alınarak kızdırılır. Karnabaharlar önce yumurtaya, sonra una bulanarak, derin yağda her yanı kızartılır. Kızaran karnabaharlar, iki kat kağıt havlu serilmiş servis tabağına alınır. Sarımsaklı yoğurtla servis yapılarak afiyetle yenir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder