13 Mart 2017 Pazartesi

Ekşi Maya İle Ev Ekmeği

Ekşi Maya İle Ev Ekmeği
Malzemeler:

Ekşi maya için:
1,5 su bardağı yoğurt
2 su bardağı bardağı un

Ekmek Hamuru İçin: need
8 su bardağı un
6 su bardağı ılık su
Bir kaşık toz şeker
Tuz

Yapılışı:

Ekşi maya için yoğurt ve un birlikte yoğrularak bir gün kadar mayalanmaya bırakılır. Kabarıp göz göz olan hamur, maya olarak kullanılmaya hazırdır.

Un, yoğurma kabına alınır. Tuz serpilerek ortası havuz gibi açılır. Hazırlanan ekşi maya, şeker ve tuz havuza konulur. Yavaş yavaş ılık su ilave edilerek yoğrulmaya başlanır. Malzeme tamamen karışmalı, hamur esnek ve pürüzsüz bir hal almalıdır. Bunun için hamur yoğrulurken adeta dövülmelidir. İstenen kıvama gelen hamur, üzeri kapalı olarak ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır.

Hamurun yeterince mayalandığını anlamak için miktarına bakılmalıdır. Yoğrulan hamur, hacim olarak en az 2,5 kat büyüklüğe ulaşmalıdır. Bu miktara ulaşan hamurdan yumruk kadar bir miktar, ekşi maya olarak kullanılmak üzere ayrılır. Hamurun kalan kısmı, tereyağıyla yağlanan fırın tepsisine konulur. Tepsiye yayılarak, üzeri ıslak elle düzeltilir. Bir saat kadar da tepside mayalanmaya bırakılır.

Fırın 200 °C'ye ayarlanarak ısıtılır. Tepsi fırına alınarak, ilk yarım saat 200°C'de, ikinci yarım saat 180°C'de olmak üzere, toplam bir saat pişirilir. Pişen ekmek hemen fırından çıkarılarak temiz bir sofra beziyle sarılır. Bir saat kadar dinlenmeye bırakılır. Bu şekilde ekmeğin içinin çekerek sünger gibi olması sağlanmış olur.

Afiyet olsun.

Not: 1) Fırın tepsinin büyüklüğü, hamurun fırında kabarma durumu da göz önüne alınarak seçilmelidir. Yeterli büyüklükte bir tepsi seçilmezse, hamur tepsiden taşıp ziyan olabilir. Ayrıca taşan hamuru fırından temizlemek oldukça zahmetlidir.
        2) Ekşi maya olarak ayrılan hamur, hemen kullanılmayacaksa, ağzı sıkı kapalı bir kapta veya buzdolabı poşetine konarak buzdolabında bekletilmelidir. Aksi halde, özellikle sıcak ortamlarda bekletilmesi, çürümesine neden olacaktır.
        3) Ekşi maya elde etme imkanınız veya yeterli zamanınız yoksa, ekmek hamurunuzu hazır maya ile de yoğurarak elde edebilirsiniz. Bunun yoğururken kullanacağınız ılık suyun bir bardağına bir kaşık hamur mayasını ve toz şekeri koyup karıştırın. Beş dakika kadar bekleyerek kabartın. yoğurma sırasında bu mayalı karışımı kullanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder