7 Mart 2017 Salı

Kısır

Kısır

Her elden değişik çıkan kısırı sevmeyen yoktur herhalde. Yaz kış fark etmez, yenir. Ama bana sorarsanız en çok yaz sofralarına yakışır. Ne dersiniz?

Malzemeler:

2 su bardağı kısırlık ince bulgur
2 su bardağı kaynar su
Bir kaşık domates salçası
2 kaşık biber salçası (acı veya tatlı olması isteğe bağlı)
Bir çay bardağı zeytinyağı
Bir kuru soğan
Bir bağ taze soğan
Bir demet maydanoz
Bir demet dereotu
2 limon suyu
Bir yemek kaşığı kuru nane
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)
Tuz

Yapılışı:
Yeşil sebzeler ayıklanır, yıkanır ve süzülür. Hepsi ince doğranır.

Bulgur, geniş bir kabın içine konur. Üzerine iki su bardağı kaynar su dökülerek kapatılır. 15 dk kadar bu şekilde tutulur. bu şekilde bulgurun suyu çekerek kabarması sağlanır.

Kuru soğan yemeklik doğranarak, zeytinyağıyla birlikte uygun büyüklükte bir pişirme kabına alınır. Kısık ateşte birlikte kavrulur. Soğanlar ölünce salçalar eklenir. Çiğ salça kokusu çıkıncaya kadar bir süre daha birlikte kavrulur ve sonra ateşten alınır.

Kabarmış bulgura pişmiş salçalı karışım, baharatlar, limon suyu, tuz ve istenirse nar ekşisi konularak homojen bir hal alıncaya kadar karıştırılır. Sıcaksa, iyice soğumaya bırakılır. Soğuyan karışıma doğranmış yeşil sebzeler eklenir ve bir kez de bu şekilde harmanlanır. Tüm malzemeler en az yarım saat birlikte dinlendirildikten sonra, kısır tam lezzetini almış olarak yenmeye hazır hale gelir.

Arzu edilirse taze marul yapraklarıyla birlikte servis edilir.

Afiyet olsun.

Not: Yeşil sebzelerin eklenmesi için, mutlaka bulgurun soğuması beklenmelidir. Aksi halde sebzeler sıcak bulgurun içinde pişeceklerdir. Bu da arzu edilmeyen bir sonuçtur.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder