Bir su bardağı sıvı yağ
Bir su bardağı yoğurt
2 yumurta
Üç bardak un
1 pk kabartma tozu
1 pk kabartma tozu
Bir çay kaşığı mahlep
Bir yemek kaşığı şeker
Tuz
Peynirli ya da kıymalı iç harcı
Un, yoğurma kabına alınır. Ortası çukur açılır. İçine sıvı
yağ, yoğurt, şeker, tuz ve mahlep
konulur. Yumurtalardan birinin sarısı,
daha sonra poğaçaların üzerine sürülmek üzere ayrılır. Sarısı ayrılan
yumurtanın akı ve diğer yumurta da kırılarak açılan havuzun içine konur. Ortadaki malzemeler elle karıştırılır. Daha sonra ortadan kenarlara doğru yavaş yavaş un katılarak karıştırmaya devan
edilir. Son olarak unun tamamı eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur
elde edilir. 10 dk kadar dinlendirilir.
Bu arada fırın tepsisi
yağlanır veya yağlı kağıt serilir. Fırın 200 dereceye ayarlanır. Dinlenmiş
hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Bunlar elle açılarak içine
istenen harçtan konularak poğaça şeklini alacak şekilde kapatılır. Hazırlanan poğaçalar fırın
tepsisine yerleştirilerek üzerine yumurta sarısı sürülür. Arzuya göre susam,
çörek otu serpilerek fırına verilir. İlk 15 dk
200 °C’de çalışan fırının ısısı 150 °C’ye düşürülerek 5 dk da böyle
pişirmeye devam edilir. Pişen poğaçalar fırından çıkarılarak soğumaya
bırakılır.
Afiyet olsun.
J
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder