2 Mart 2017 Perşembe

Etli Biber Dolması


Etli Biber Dolması
Malzemeler:
250 gr az yağlı kıyma
Yarım su bardağı pirinç
Bir orta boy soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Bir diş sarımsak
Bir çay kaşığı karabiber
Bir tatlı kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Bir çay kaşığı yenibahar
Bir çay kaşığı kimyon
Tuz
Bir kaşık tereyağı
Bir tatlı kaşığı domates salçası
Bir kg dolmalık biber
Bir domates
Etli Biber Dolması
Yapılışı:
Sebzeler ayıklanıp yıkanır. Pirinç yıkanıp süzülür. Soğan ve sarımsak soyulur, incecik doğranır. Maydanoz ve dereotu da ince doğranır. Domates, sarma yaprakları ve tereyağı dışındaki tüm malzemeler yoğrularak, çok ezilmeden dolma iç harcı hazırlanır.

Domates, biberlere kapak olacak şekilde ince parçalara ayrılır. Dolmalık biberlerin içi parmak yardımıyla  sap kısımlarından  boşaltılır. İç harç biberlerin içine doldurularak domateslerle kapatılır. Dolmalar dikine ve çok sıkı olmayacak şekilde yayvan bir tencereye dizilir. Biberler için üzerine tuz serpilir. Tereyağı parça parça üzerine konur. 

Domates salçası, bir su bardağı kaynar suda ezilir. Hazırlanan bu sos tencerenin üzerine gezdirilir. Dolmaların üzerini geçmeyecek kadar kaynar su eklenir. Kapak kapatılmadan önce üzerini kaplayacak büyüklükte porselen bir tabak ters çevrilerek dolmaların üzerine konur. Kapak kapatılır ve gayet kısık ateşte dolmalar pişirilir. 

Afiyet olsun.

Not: Dolmayı biber yanında kabak, patlıcan, domates, soğan, patates gibi sebzelerin içini boşaltarak da doldurabilirsiniz. Ayrıca tencere yerine derin bir fırın kabına yerleştirdiğiniz dolmaları, aynı şekilde pişime hazırlayarak, üzeri kapalı olarak 200°C'de pişirerek, farklı bir lezzet de elde edebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder