250 gr az
yağlı kıyma
Yarım su
bardağı pirinç
Bir orta boy
soğan
Yarım demet
maydanoz
Yarım demet
dereotu
Bir diş
sarımsak
Bir çay
kaşığı karabiber
Bir tatlı
kaşığı biber salçası
Yarım çay
bardağı zeytinyağı
Bir çay
kaşığı yenibahar
Bir çay
kaşığı kimyon
Tuz
Bir kaşık
tereyağı
Bir tatlı
kaşığı domates salçası
Bir kg
dolmalık biber
Bir domates
Yapılışı:
Sebzeler
ayıklanıp yıkanır. Pirinç yıkanıp süzülür. Soğan ve sarımsak soyulur, incecik
doğranır. Maydanoz ve dereotu da ince doğranır. Domates, sarma yaprakları ve
tereyağı dışındaki tüm malzemeler yoğrularak, çok ezilmeden dolma iç harcı
hazırlanır.
Domates,
biberlere kapak olacak şekilde ince parçalara ayrılır. Dolmalık biberlerin içi parmak yardımıyla sap
kısımlarından boşaltılır. İç harç biberlerin içine
doldurularak domateslerle kapatılır. Dolmalar dikine ve çok sıkı olmayacak
şekilde yayvan bir tencereye dizilir. Biberler için üzerine tuz serpilir. Tereyağı parça parça üzerine konur.
Domates salçası, bir su bardağı kaynar suda ezilir. Hazırlanan bu sos tencerenin üzerine gezdirilir. Dolmaların üzerini geçmeyecek kadar kaynar su eklenir. Kapak kapatılmadan önce üzerini kaplayacak büyüklükte porselen bir tabak ters çevrilerek dolmaların üzerine konur. Kapak kapatılır ve gayet kısık ateşte dolmalar pişirilir.
Domates salçası, bir su bardağı kaynar suda ezilir. Hazırlanan bu sos tencerenin üzerine gezdirilir. Dolmaların üzerini geçmeyecek kadar kaynar su eklenir. Kapak kapatılmadan önce üzerini kaplayacak büyüklükte porselen bir tabak ters çevrilerek dolmaların üzerine konur. Kapak kapatılır ve gayet kısık ateşte dolmalar pişirilir.
Afiyet
olsun.
Not: Dolmayı biber yanında kabak, patlıcan, domates, soğan, patates gibi sebzelerin içini boşaltarak da doldurabilirsiniz. Ayrıca tencere yerine derin bir fırın kabına yerleştirdiğiniz dolmaları, aynı şekilde pişime hazırlayarak, üzeri kapalı olarak 200°C'de pişirerek, farklı bir lezzet de elde edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder