7 Mayıs 2018 Pazartesi

Kolay Su Böreği


Kolay Su Böreği

Su böreği yapmak oldukça zahmetli ve zaman alıcı bir iş. Hamuru açmak, haşlamak, sıcak sudan soğuk suya taşımak, döşemek...Hepsi maharet istiyor. Ayrıca ne kadar temiz çalışmak isteseniz de, yerlerinizin bir miktar, ocağınız ve tezgahınızın tamamen batmasını göze almak zorundasınız.

Diğer yandan yapan için zahmetli olduğu kadar, yiyen tarafından bir o kadar sevilen bir börek çeşidi. Siz de "Çok severim ama bu kadar zahmete katlanmak istemiyorum." diyorsanız, size el yufkasıdan yapabileceğiniz, orijinal su böreğine yakın lezzette bir börek tarifi öneriyorum. İster peynirli, ister kıymalı, isterseniz ıspanaklı olarak yapabilirsiniz.

Hepinize çok mutlu, güzel bir hafta dilerim.

Kalın sağlıcakla...

Malzemeler:
5 adet el yufkası
5 yumurta
Bir su bardağı erimiş tereyağ
Bir fincan süt
Bir su bardağı su
İçi için bir kalıp beyaz peynir ve bir demet doğranmış maydanoz yaprağı
Tepsiyi yağlamaya yetecek kadar az miktarda ayrıca tereyağı

Yapılışı:
Beş adet yumurtayı tamamen karışıp koyu krema kıvamına gelinceye kadar iyice çırpın. Erimiş tereyağ, su ve sütü ekleyerek birbirinin içinde tamamen kayboluncaya kadar karıştırın.

Fırınınızı 200°C'ye ayarlayarak ısınmaya bırakın. Kullanacağınız fırın tepsisini tereyağıyla yağlayın. Yufkaların birini tepsiye yayıp kenarlardan sarkıtın. Hazırladığınız sıvı harçtan iki kaşık kadar yufkanın tabanına gezdirin.

İkinci yufkayı  büzüştürerek tamamen tabana yerleştirin. Tekrar sıvı harçtan gezdirin. Aynı zamanda maydanoz ve peynirle hazırladığınız harcın yarısını bunun üzerine yayın. Diğer iki yufkayı aynı şekilde büzerek ve aralarına sıvı karışımdan gezdirerek tepsiye yerleştirin.

Kalan iç harcı bu katta kullanın. Son yufkayı da bunun üzerine büzüştürerek yerleştirdikten sonra, kalan sıvı harçtan üzerine bir miktar gezdirin.

Son olarak tepsinin kenarlarından sarkan yufaları içeriye katlayarak böreğin üzerini kapatın. Kalan sıvının tamamını üzerinde gezdirerek, bıçakla birkaç delik açıp, sıcak fırına sürün.

Altı ve üstü nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Çıkarıp ılımaya bırakın. Ilık olarak servis yapın.

Afiyet bal şeker olsun!


8 yorum:

  1. Nar gibi de kızarmış. Çok canımız çekerse dışarıda su böreğini çok iyi yapan yerler var. Evde ancak bu kadarını yaparız. Ellerinize sağlık, afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, dışarıda da güzel yapan yerler var. Hakkını vermek lazım. Ama ben bunu da beğendim. teşekkür ederim.

      Sil
  2. Harika olmuş.Eline sağlık .

    YanıtlaSil
  3. Yıllar önce su böreği yapmışlığım var, o da ilk ve son oldu:))) Ne zahmet ne zahmet!
    Ben bu tarifi denerim, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay sormayın! Eşim çok seviyor. Ama hakikaten çok zahmetli. Çok zamanım olmadığı için uzun zamandır da yapmıyorum. Çok sevgiler...

      Sil
  4. Harika görünüyor. Nefis olduğu belli. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil