22 Ekim 2018 Pazartesi

Fırında Palamut (4-6 kişilik)

Fırında Palamut


Palamut denince aklıma ilk, Hopa'da yaşadığımız, babamın gençliğiyle özdeş yıllarda  arkadaşlarıyla tekne üzerinde gece yarısı çıkıp, bir dolu palamutla sabaha karşı dönüşleri ve annemin doğranmış taptaze palamutları akşam yemeğinde kızartarak, yeşil salata ve güzel gülüşü eşliğinde soframıza getirişi gelir. Ve ben bunları hayal ederken kendimi, kardeşlerimi, annemin ve babamın gençliklerini ve hep birlikte bir aile oluşumuzu bir kez daha severim, okşarım. Gözlerim dolarak özlerim.

Aradan çok zaman geçti. Bu arada yalnızca bu tabloya değil, memleketimden ayrı olduğum uzun zaman diliminde palamuta olan özlemim de eklenince, son yıllarda zamanı geldikçe ihmal etmeden almaya özen gösteriyorum. İşte yine mevsimi geldi. Bu yıl palamut bol çok şükür. 

Şimdi bizim evde palamut avına çıkan kimse olmasa da, ben de bu bolluktan faydalanıp kızımın "Yine mi balık!" şeklindeki serzenişlerine pek aldırış etmeden, sık sık sofraya getirmeye çalışıyorum.

Anacığımın kızarmış palamutunun tadı hala ağzımı sulandırsa da, ben palamutu fırında pişirmeyi tercih ediyorum. Izgara ya da buğulama da birere tercih olabilir. Ancak ızgarada pişirmek isterseniz, ilk karın düşüp suların soğumasını beklemeniz gerekir. Çünkü o zaman balık yağlanır ve lezzetli olur. Şartları zorlar, yine de ızgara yaparsanız, balık kuru olur. Zevk almazsınız.

Ocak üzerinde pilaki veya "buğulama" olarak bilinen yöntemle yapmak isterseniz, o zaman da balığı fırındakine benzer şekilde tencerede hazırlayarak ve ocak üzerinde, hafif ateşte yapabilirsiniz. Bunu da paylaşmayı bir başka güne bırakarak ve vereceğim tarifi fırında pişirebileceğiniz diğer balık türlerine de uygulayabileceğinizi belirterek, "fırında palamut" tarifimi sizlere sunuyorum.

Şimdiden kolay gelsin, bereketli olsun.

Malzemeler:
2 orta boy temizlenmiş ve dilimlenmiş palamut
2 orta boy soyulup dilimlenmiş kuru soğan
Limon dilimleri
Bir defne yaprağı
Bir diş sarımsak (isteğe bağlı)
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Bir yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Pişirmek için kapaklı fırın kabı

Yapılışı:
Dilimlenmiş palamutlarınızı tuzlayın ve 10-15 dk kadar tuzu alması için kenarda bekletin.
Fırınınızı 200°C'ye ayarlayarak ısınmaya bırakın.
Palamutları fırın kabınızın tabanına dizin. Defne yaprağını ve kullanacaksanız sarımsağı ikiye bölün ve dengeli şekilde balık dilimlerinin arasına yerleştirin.
Sırasıyla soğan dilimlerini ve onun da üzerine limon dilimlerini yerleştirin.
Tereyağını parça parça yemeğinizin üzerine yerleştirin. Kapağını kapatarak sıcak fırına verin.
Çok kurutmadan, 30-40 dk kadar pişirin. Fırından çıkarıp 5 dk kadar kapak kapalı halde dinlendirin.
Üzerine sızma zeytinyağı gezdirin ve mevsim salatasıyla birlikte sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun.

Fırında Palamut




2 yorum:

  1. Seyma canım çok aralıklı yazıyosun.Ama yazdın mıda tam yazıyosun.Çok harika görünüyor.Tam zamanı balığın,pazarda da bollaşmışken yapmak lazım,Eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. Fırında daha hafif oluyor. Güzel detaylıca bilgiler de vermişsiniz.
    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil