9 Ekim 2018 Salı

Badem Unlu Kurabiye

Badem Unlu Kurabiye


Bu bir "Kavala Kurabiyesi" tarifinin, "Badem Unlu Kurabiye" tarifine dönüşme hikayesidir! Nasıl mı? İşte şöyle! :))

Geçenlerde kızım "Anne, kurabiye yapar mısın?" şeklindeki sık olmayan talebini iletince, çok işim olmasına rağmen, bunu da araya sıkıştırmaya karar verdim. Elimdeki badem ununu bir türlü zaman bulup kızımın çok çok sevdiği makaronlara dönüştürememiştim. "Bari kurabiyede değerlendireyim.." diyerek kolları sıvadım. Ama bu arada benim için bir ton işin bir araya sıkıştığı ve aynı anda en az iki işle meşgul olduğum deli hafta sonlarından birini yaşadığımı belirtmeliyim.

Google'dan "Badem Unlu Kurabiye" olarak arattığımda en başta çıkan ve görseli enfes göründüğü için de tercih ettiğim, tarifin içine girdim. İtiraf etmeliyim, kestirmeden giderek doğrudan doğruya malzemeleri okumaya başladım. Yapılışını tam okumadan "Nasıl olsa kurabiye hamuru aynıdır. Karıştır hepsini gitsin!" diyerek  malzemeleri bir güzel yoğurdum. Nefis bir kurabiye hamuru elde ettim. 

Bu arada tüm aceleme rağmen satırları atlaya atlaya da olsa okumaya devam ediyorum. Örneğin malzemeye hamuru toparlamak için iki yumurta akı eklemiş olduğunu okuyorum. "Allah Allah!" diyorum. "Benim hamurum çok güzel oldu. Fazladan yumurtaya ihtiyaç kalmadı." diyerek hem biraz şaşırıyorum, hem de seviniyorum.

Derkeennn...o da ne?! Asıl detayı kaçırmış olduğumu fark ediyorum. Önce un, yağ ve badem ununu birlikte 10 dk kadar kavrulması gerekiyormuş. Kavala kurabiyesini kavala kurabiyesi yapan püf noktası bu demek. Ama üzülmüyorum. Benimki de kavala kurabiyesi olmasa bile, en azından kurabiye olacak. Hiç kuşkum yok. Hamur dinlenince başlıyorum çalışmaya ve yukarıda resmini gördüğünüz ve aşağıda tarifini verdiğim enfes kurabiyeleri elde ediyorum. 

Badem Unlu Kurabiye

Not: "Mutfak Sırları" sitesinin Sevgili Nilay Tulum'a bu güzel kurabiyeleri elde etmeme vesile olduğu için çok çok teşekkür ediyorum. Kendisinin orjinal "Kavala Kurabiyesi" tarifine ve diğer tüm güzel tariflerine bu linkten ulaşabilirsiniz.

Badem Unlu Kurabiye
Malzemeler: 
3 su bardağı un (300 gr)
1 su bardağı badem tozu (90 gr) (Orjinal tarifinde 2 su bardağı badem tozu kullanılmış)
1 su bardağı pudra şekeri (115 gr) (hamura)
1/2 su bardağı pudra şekeri (üzerine)
Oda sıcaklığında 130 gr tereyağ
1 tatlı kaşığı vanilya
1 yumurta
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Yapılışı:
Üzeri için kullanılacak pudra şekeri hariç tüm malzemeyle özlü bir hamur elde edin. hamuru 20 dk kadar dinlenmeye bırakın.

Bu arada fırınınızı 150 °C'ye ayarlayarak, alt üst ısınmaya bırakın.

Düz fırın tepsisini fırın kağıdıyla kaplayın. Dinlenen hamurunuzu tezgahın üzerinde merdane yardımıyla 1 cm kalınlığında açın. Arzu ettiğiniz şekilde kalıpla keserek tepsiye dizin. Fırına vererek 40-45 dk kadar pişirin.

Fırından çıkardığınız kurabiyeleri ılınmaya bırakın. Ilınınca üzerlerine pudra şekeri serpiştirin. Harika, kıyır kıyır, ağızda dağılan kurabiyelerinizin gün geçtikçe daha da güzel, lezzetli bir hal aldığını göreceksiniz.

Kolay gelsin, bereketli olsun.

Badem Unlu Kurabiye


Badem Unlu Kurabiye


Badem Unlu Kurabiye
 
Badem Unlu Kurabiye







4 yorum:

  1. Bahsettiğiniz ön yargıya daha doğrusu hataya bende düşerim. Halbuki, ürünleri farklı yapan bu ufak detaylar. Demek ki Kavala Kurabiyesinin farkı oradan geliyormuş, enteresan. Ama belli ki sizin kurabiyeler de enfes olmuş. Ellerinize sağlık, anne-kıza afiyet olsun. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Rabia Hanım'cığım. Nilay Hanım'ın özenle verdiği tarifi, böyle geçiştirmek zorunda kalmamdan pek memnun olmasam da, sonuç mükemmel oldu. Çok teşekkür ederim. Size sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. :)

      Sil
  2. Elinize sağlık.Her zaman ki gibi ayrıntılı ve harika sunum olmuş.Mutlaka deneyeceğim.

    YanıtlaSil