8 Kasım 2017 Çarşamba

Tereyağı Soslu Elmalı Kek

Tereyağ Soslu Elmalı KekUzun zamandır ailemizdeki hanımlarla bir araya gelemiyorduk. Hep birlikte gülüp eğlenmeyi çok özlemiştim. Türkiye'ye tatile gelen eltim Sevinç Abla hazır bendeyken, eşlerimiz de yokken, fırsatı değerlendirdik. Sevinç Abla'nın çok sık yaptığı elmalı keki yapmak istedim. Onun kullandığı tarif yanında olmayınca, hemen kısa bir araştırmayla bir tarif buluverdi. "Apple Dapple Cake" olarak adlandırılan kekin İngilizce tarifinin yer aldığı siteye buradan erişebilirsiniz. 

Birlikte yaptığımız ama daha çok Sevinç Abla'yla elinden çıkan kek, çayın yanında kapış kapış gitti. İçindeki yağ ve şeker oranının yüksekliği her ne kadar benim beslenme anlayışıma ters olsa da, lezzetinin beni bile baştan çıkardığını itiraf etmeliyim. İlk defa denemiş olduğum kekin içindeki yağ ve şeker miktarı yarıya, un miktarı ise 2,5 su bardağına düşürülebilir diye düşünüyorum. Bir dahakine bu şekilde denemek istiyorum ve "kilolara dikkat!" diyerek tarifi veriyorum. 

Tereyağ Soslu Elmalı KekMalzemeler:
(Kek hamuru için)
3 Yumurta
Bir su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı toz şeker
3 su bardağı un
Bir paket vanilya
Bir çay kaşığı tuz
İki su bardağı küp doğranmış elma (kabuksuz)
Bir su bardağı doğranmış ceviz

(Sosu için)
Tereyağ Soslu Elmalı KekBir su bardağı tereyağ
Bir su bardağı esmer şeker
1/4 (dörtte bir) su bardağı süt

Yapılışı:
Kalıbınızı yağlayın. Fırınınızı 175°C'ye ayarlayıp ısıtmaya başlayın. Unu, tuzu ve kabartma tozunu birlikte eleyin. Yumurta, sıvıyağ, şeker ve vanilyayı birlikte 5 dk çırpın. Unlu karışımı ekleyip karıştırın. Son olarak doğranmış elmaları ve cevizleri ekleyip karın. Hazır olan kek hamurunu kalıba boşaltıp fırına verin.  Bir saat pişirin.

Keki çıkarmadan önce, pişmesine yakın, sos için gerekli tereyağ, esmer şeker ve sütü sos tenceresine alıp hazır bekletin. Keki çıkarmadan beş dk önce orta hararetli ateşte 3 dk, malzemeler eriyip karışana kadar, ara sıra karıştırarak pişirin. 3 dk sonunda ateşten alın.

Keki fırından çıkarın. Daha kalıptayken ve sıcakken bıçağı kenarında gezdirin, üzerine batırarak delikler açın. Sıcak sosun kalıptaki sıcak kekin üzerine dökün. Bir saat bu şekilde soğumaya bırakın. Soğuyunca kalıptan çıkarıp servis tabağına alın.

Afiyet olsun.



2 yorum:

  1. Gerçekten de kalori miktarı fazla bir kek olmuş. Merak etmiyor da değilim ama dener miyim bilmiyorum. Afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi, bir kez de olsa denemeye değer bence. Kalori korkusu olmayanlar, kaloriye ihtiyacı olanlar ve özellikle çocuklar için faydalı bile olabilir. Çok sevgiler...

      Sil