4 Nisan 2017 Salı

Fırında Balık

Fırında Balık

Benim tüm çocukluğum, ait olduğum Doğu Karadeniz'de geçti. Babamın görevi gereği değişik yerlere gitsek de, gittiğimiz yerlerde uzun zaman kalma şansımız oldu.

Soframızdan balık eksik olmazdı. O zamanlar balık boldu. 80'li yıllarda Arvin'in Hopa ilçesindeydik. Babam gece yarısı arkadaşlarıyla balığa çıkar, sabaha karşı bir sürü palamutla geri dönerdi. Hamsi bol ve iriydi. Ama en çok mezgiti severdik. 

Çocuklarımızın da aynı balık bereketiyle yetişmelerini isterdim. Fakat ne yazık ki, denizleri de küstürdüler. Üstelik balık çok pahalı. Bence daha bol ve ucuz olmalı. Çünkü her kesimin alması gereken temel bir besin. Yine de çok karamsar olmak istemiyorum. Doğayla ilgili tüm olumsuz şartların düzelmesi umuduyla...

Malzemeler:
Fırında pişirilebilecek, istenen türde balık
Tuz
Pişirme kağıdı
Patates
5-6 diş sarımsak
2-3 kaşık zeytinyağı
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Limon
Roka
Taze veya kuru soğan
Dereotu
Maydanoz

Yapılışı:
Patatesleri iyice yıkayın, mümkünse fırçalayın. Tuzlu suda haşlayıp süzün. Sebzeleri ayıklayıp, iyice yıkadıktan sonra sirkeli suda en az 20 dk bekletin. Süre sonunda bir kez daha sudan geçirin ve sularını süzün.
Fırını 250°C'ye ayarlayarak ısıtın. Fırın tepsisini iki kez kaplayacak uzunlukta fırın kağıdı tepsiye yerleştirin. Temizlenmiş balıkları tepsiye yerleştirin. Fırın kağıdının dışarıda kalan bölümünü balıkların üzerine kapatın ve kenarlarını katlayarak içeri kıvırın. Bu şekilde sıcak fırına sürerek, 20-25 dk kadar pişirin.
Sarımsakları soyun ve zeytin yağında hafif kavurun. Toz biber ekleyerek ateşten alın. Balığı servis tabağına alın. Sarımsaklı yağlı balığın üzerinde gezdirin. Etrafını hazırladığınız sebzelerle ve limon parçalarıyla süsleyin.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder