11 Eylül 2018 Salı

İhtiyacınızdan Fazlasını Kurutarak Saklayın (Nane, Maydanoz, Dereotu, Kekik, Reyhan)


İhtiyacınızdan Fazlasını Kurutarak Saklayın (Nane, Maydanoz, Dereotu, Kekik, Reyhan)

Taze nane, maydanoz ve dereotu özelikle salatalarda en çok kullandığımız taze yeşillikler. Bazen ya demetleri ihtiyacımızdan büyük olduğundan, ya da kısa zamanda tüketilemediğinden, en iyi saklama koşulklarında bile sararıp atılabiliyorlar. Ben bunun önüne geçmenin yolunu kurutarak saklamakta buldum. Tamamını kullanamayacağımı hissettiğimde, artan bu türden yeşillikleri seyrek şekilde tepsiye yayıp kurutuyorum.

Kurutma işlemi için iki farklı ortamdan birini kullanabilirsiniz. Kullanabileceğiniz birinci ortam, renklerinin bozulmaması için, doğrudan güneş ışığı almayan, ancak yeterince aydınlık, sıcak ve kuru herhangi bir ortam olabilir. Mutfakta pişen yemeğin buharı nemli bir ortam oluşturduğundan, mutfak dışında bir ortam olmalıdır.

İkinci ortamsa buzdolabı. Evet, yanlış okumadınız. düz bir tabağa veya kağıt üzerine koyduğunuz yeşillikleri açık bir şekide buzdolabının rafına yerleştirin. Bir kaç gün içinde, renklerinin değişmeden kuruduklarını ve ufalanabilecek seviyeye geldiğini görebilirsiniz.

Kuruttuğunuz yeşillikleri önce ufalayın, sonra ufaladığınız bu yeşillikleri tel süzgeçte eleyin. Süzgecin üzerinde kalan çöpleri atın. Süzgeçten geçen kuru yeşillikleri, yaş halleriyle kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. Örneğin kuru dereotunu da yaşı gibi mücver yapımında kullanın. Aynı lezzeti elde edeceğinizi göreceksiniz. Ayrıca kekik, reyhan gibi "ot" türünden saydığımız diğer yeşillikleri de bu şekilde kurutup değerlendirebilirsiniz.

Şimdiden kolay gelsin, bereketli olsun.

İhtiyacınızdan Fazlasını Kurutarak Saklayın (Nane, Maydanoz, Dereotu, Kekik, Reyhan)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder