21 Kasım 2017 Salı

Elde Açma Ispanak Böreği

Elde Açma Ispanak Böreği
Pek çokları gibi hamur işlerine bayıldığımı itiraf etmeliyim. Yufkanın ıspanak, soğan ve tereyağla olan beraberliğinden de çok memnunum hani. Seviyorum kardeşim! Evet, damağıma düşkünüm. Kilo da aldım n'aapalım?! Yemek yemekten çok zevk alıyorum. 😋😋

Sevdiğim yemeği güzel yaparım. Hafta sonu yaptığım ıspanaklı börek de çok güzel olmuştu. O kadar ki, bununla yarışmaya bile katılırdım.  Eşim de gitti geldi yedi. Ama akşama "ne zaman diyete başlıyoruz?" diye soran da yine o oldu. Hahahah! Ama bu sefer ben de kendimden memnun değilim. Kısa zamanda verebildiğim fazla kiloları verebilmekte artık güçlük çekiyorum. 

Ama bu sefer kararlıyım. Eşimin de verdiği gazla ertesi gün diyete başladım. Kalan böreği ve onunla birlikte hazırladığım cevizli tarçınlı o nefis kekin de yarısını hemen buzluğa kaldırdım. Sabahları ekmek yemeksizin, haşlanmış yumurta, zeytin ve peynirle başladığım güne, sebze ağırlıklı öğle ve akşam yemeğiyle devam ediyorum. Öğün aralarında kendimi tutuyorum. Öğlenleri yaptığım hafif spor da sırt ve bel ağrılarıma çok iyi geldi. 

İstediğim kiloya inince tekrar yapıp yemeyi hayal ettiğim böreğin tarifiyse işte karşınızda! 

Malzemeler:
Elde Açma Ispanak Böreği
Hamuru için:
2 su bardağı su
4 ½ su bardağı un
Bir kaşık sıvıyağ
Tuz

İç Harcı için:
Yarım kg ıspanak
Bir orta boy soğan
İki kaşık sıvıyağ
Bir çay kaşığı kırmızı pul biber
İki yumurta akı (sarıları, böreğin üzerine sürmek için kullanılacak)

Tuz
Elde Açma Ispanak Böreği
Yufkaları Açarken Üzerine Sürmek İçin:
100 gr tereyağı
İki fincan sıvıyağ

Böreğin Üzerine Sürmek İçin 
Bir fincan yoğurt
İki yumurta sarısı
İki kaşık sıvıyağ

Yapılışı:
Hamur için unu havuz yapın. İçine su, sıvıyağ ve tuz koyarak yavaş yavaş yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında pürüzsüz bir hamur elde edin. Hamuru 9 parçaya ayırarak yuvarlayın. Nemli bez altında 20 dk kadar dinlendirin.

İç harcı için ıspanakları yıkayıp kumlarından arındırın. Sapları yapraklardan ayırın. 

Elde Açma Ispanak BöreğiSoğanı, harcı hazırlayacağınız kabın içine yemeklik doğrayın. Önce ıspanak saplarını elinizle doğrayın ve soğanla birlikte suyu çıkana kadar ovun. Yaprakları ekleyerek ovmaya devam edin. Son olarak yumurta aklarını,  yağı, tuzu ve pul biberi ekleyerek, bir kez daha harmanlayın.

Yufkalara sürülecek tereyağını eritin. Ilınması için biraz bekletin. 

Dinlenmiş hamur parçalarını üçerli üç gruba ayırın. Hafif unladığınız bezeleri merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açın. İki yufkanın üzerine tereyağının üçte birini sürün ve üst üste koyun. Üçüncü yufkayı en üste alarak kenarda bekletin. Diğer iki grup bezeyi de aynı işlemden geçirin.

Elde Açma Ispanak BöreğiFırınızını 200°C'ye ayarlayıp ısınmaya bırakın. İlk hazırladığınız bezeleri alarak bolca unlayın. Merdaneyle iyice büyütün. Dinlenmiş hamurun, arasındaki yağın da etkisiyle kolayca açıldığını göreceksiniz. İyice büyüttüğünüz yufkayı 1 mm kalınlığa ulaşınca, ununu silkeleyerek sofra bezinin üzerine alın. Sıvı yağın üçte birini üzerinde gezdirerek yayın. Kenarlarından çekiştirerek büyütmeye devam edin. Kenarlar altını gösterecek kadar inceldiğinde, ıspanaklı harcın üçte birini koyun. Kenarları, yine çekiştirerek içe doğru, ıspanaklı harcın üzerine kapatıın. Çekiştirmeye devam ederek içe doğru kıvırmak suretiyle rulo yapın. 
Elde Açma Ispanak Böreği
Ortası iyice zar haline gelince, yufka bir bıçak yardımıyla içten boydan boya kesin. Ruloyu parçalamadan, özenli hareketlerle burun ve yağlanmış tepsiye yerleştirin. Diğer iki grup yufkayı da bu şekilde hazırlayın. Üzerine yumurta sarısı, yoğurt ve sıvıyağla hazırlanan sosu bolca sürün sürün. Önceden ısıtılmış fırında üstü tamamen kızarıncaya kadar pişirin. Ilınınca dilimleyerek servis tabağına alın.

Afiyet olsun.





Elde Açma Ispanak Böreği


4 yorum:

  1. Elinize sağlık. Çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim. Böyle güzel sözler alınca, sizi davet edip çay içesim geliyor. :))

    YanıtlaSil
  3. Ayy çok severim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyda'cığım, cevabım gecikti. Özür dilerim. Çok teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil