25 Ağustos 2017 Cuma

Beşamel Soslu Musakka

Beşamel Soslu Musakka
Musakka İçin Malzemeler:
4 orta boy patlıcan
2 orta boy patates
1/2 kg dana kıyması
Bir iri domates
Bir orta boy soğan
1 tatlı kaşığı kekik
2-3 diş sarımsak
Bir silme çay kaşığı tarçın
Bir çay kaşığı karabiber
Bir yemek kaşığı tereyağ
Bir kahve fincanı zeytinyağı
Bir tatlı kaşığı domates salçası
Kızartmak için iki su bardağı sıvıyağ
Bir fincan kaynar su

Beşamel Sos İçin Malzemeler:
100 gr tereyağ
100 gr un
50 gr eski kaşar peyniri
3 su bardağı süt
Bir silme çay kaşığı karabiber
Tuz

Yapılışı:
Patlıcanları alaca soyup enine ince dilimleyin. Tuzlu su dolu bir kaba alarak 20 dk kadar bekletin. Patlıcanların suyun içinde kalmaları için üzerine ağır bir kapak koyun. Böylece acısını ve kahverengi suyunun çıkmasını sağlayın.

Diğer yanda patatesleri soyarak onları da ince dilimleyin. Derin yağda kızartarak havlu kağıt üzerine alın, tuzlayın.

Soğanları yemeklik ince, domatesleri soyup küp küp doğrayın. Sıvıyağ, soğan ve kıymayı birlikte tencereye alın. Orta hararetli ateşte döndürerek kavurun. Tereyağ ekleyin. Eriyinceye kadar döndürmeye devam edin. Salçaları, domatesleri, doğranmıs sarımsakları, baharatları ve tuzu ekleyerek kavurmayı sürdürün. Dibine yakmadan, domatesler sote olunca ateşten alın.

Patlıcanları sudan çıkarın. Şekillerini bozmadan sıkarak sularını alın. Kızgın yağda ve orta hararetli ateşte arkalı önlü kızartın. Kızaran patlıcanları kağıt havlu üzerine alarak fazla yağlarından arındırın.

Derin bir fırın kabının tabanına patlıcanları kat kat dizin. Üzerine tuz gezdirin. Hazırladığınız kıyma harcını patlıcanların üzerine yayın. Bunun üzerine patatesleri dizin. Bir fincan kaynar suyu üzerlerine gezdirin. Fırınınızı 200°'ye ayarlayarak ısıtın.

Beşamel sos için tereyağını eritin. Un ekleyerek, hafif pembe kavurun. Azar azar soğuk süt ekleyerek, pütür pütür olmadan hızlıca karıştırın. Sütün tamamını ekledikten sonra, göz göz olana kadar tahta kaşıkla karıştırmaya devam edin. Göz göz olunca tuz ve karabiber ekleyin karıştırıp ateşten alın.

Hazır olan beşamel sosunuzu musakkanın üzerine yayın. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Fırın kabınızın üzerini pişirme kağıdıyla kaplayın. Kenarlarını kıvırarak sıkıştırın. Sıcak fırında, üzeri kızarıncaya kadar, yaklaşık olarak 30 dk pişirin. Fırından çıkararak sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.


Beşamel Soslu Musakka

18 Ağustos 2017 Cuma

Kavanozlara Konan Yusufçuklar



Yemek pişirmek yanında, elişi ve nakış dikiş işlerine de merakım vardır. Eskiden, zamanımın bol olduğu dönemlerde elimden elişi düşmezdi. Oyalar, danteller, etaminler ve örgü işleri... Ama şimdi buna zaman ayırmam çok zor. Hele uzun zaman alan projelere girişmem mümkün değil. Elişi faaliyetim kızımla gerçekleştirdiğimiz kısa hobi faaliyetlerinden öteye gidemiyor ne yazık ki. Ama özlüyorum. Çünkü benim için elişi de en az yemek pişirmek kadar zevk aldığım bir uğraş.

Bilirsiniz, gelin mutfağı kuru kuru hazırlanmaz. Erzak da dizilmeli. Benim kelebek kızım, sevdiklerine sürprizler yaparak onları şaşırtıp mutlu etmeyi çok sever. Geçen yıl Beyza'cığımın düğün hazırlıkları sırasında, Emine "Anne, Beyza Abla'ma birşeyler hazırlayalım." deyince, elimizdeki malzemelerle, birlikte bu kavanozları hazırladık. Beyza çok mutlu oldu. Tarhana, domates sosu ve reçelden oluşan dört kavanoz, Beyza'mın mutfağının baş köşesine oturunca, doğrusu biz de çok mutlu olduk. Ama en çok da Emine!Kavanozlara Konan Yusufçuklar








15 Ağustos 2017 Salı

Elma Dilimli Kek

Elma Dilimli kek

Malzemeler:
3 yumurta
150 gr çiğ süt kaymağı (krema)
Bir fincan sıvı yağ
1,5 su bardağı toz şeker
Bir su bardağı süt
250 gr un
Bir su bardağı ayıklanmış çekirdeksiz kuru üzüm
Bir çimdik tuz
Bir paket vanilya
Bir paket kabartma tozu
Bir limon kabuğu rendesi
Bir tatlı kaşığı tarçın
Dilimlenmiş 3 adet  kabuklu elma

Elma Dilimli Kek

Yapılışı:
Kuru üzümleri yıkayın ve yarım saat kadar ılık suda bekletin. Böylece üzümlerin suyu içlerine alarak şişmelerini sağlayın.

Şişen üzümleri süzdürün ve kağıt havlu üzerine alın. Başka bir parça kağıt havluyla, üzümleri ezmeden, üzerlerine hafifçe bastırarak kurulayın.

Bir kaba 4 kaşık kadar un alın. Üzümlerin sularından tamamen kurtulduklarından emin olduğunuzda bu unla karıştırarak, unun üzümlere iyice sarılmalarını sağlayın. Uyguladığınız bu işlem pişme sırasında üzümlerin çökerek kekin tabanında birikmesine engel olmak ve kek içerisinde eşit bir dağılıma sahip olmasını sağlamak içindir.

30 cm kek kalıbını tereyağıyla yağlayıp unlayın.

Un, kabartma tozu, tarçın ve vanilyayı iki kez birlikte eleyin.

Yumurtaları şeker ve tuzla önce düşük, sonra yüksek hızda, krema haline gelinceye kadar iyice çırpın. İyice kabarmış, rengi açılmış, köpük köpük bir hal almış olan yumurtalara sıvı yağı, kremayı ve limon kabuğu rendesini ekleyerek çırpmaya devam edin.

Son olarak unlu karışımı ve unlanmış kuru üzümleri ekleyin. Tahta kaşık veya spatulayla iyice karıştırın. Homojen bir hal alan kek hamurunu, spatula yardımıyla hazırladığınız kek kalıbına alın. Kalıbı bir kaç kez hafifçe tezgaha vurarak hamurun içindeki kabarcıkların çıkmasını sağlayın.

Hazırladığınız elma dilimlerini kabukları dışarıya bakacak şekilde dikine ve istediğiniz şekli vererek kek hamurunun üzerine yerleştirin. Keki soğuk fırına koyun ve 180°C’de yaklaşık 45 dk kadar pişirin.

Pişen keki fırında bekletmeden çıkarın ve soğumaya bırakın. Soğuyunca kalıptan çıkarın ve kek fanusuna alın. Dilimleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.

14 Ağustos 2017 Pazartesi

Baklava Tadında Şerbetli Kek

Baklava Tadında Şerbetli Kek
Keki İçin Malzemeler:
3 yumurta
100 gr tereyağ
Bir fincan sıvı yağ
Bir fincan toz şeker
Bir fincan yoğurt
Bir fincan irmik
Bir su bardağı dövülmüş ceviz
150 gr un
Bir çimdik tuz
Bir paket vanilya
Bir paket kabartma tozu
Bir limon kabuğu rendesi

Şerbeti İçin Malzemeler:
Bir  su bardağı şeker
Bir su bardağı su
Bir su bardağı süt

Yapılışı:
25-30 cm kek kalıbı tereyağıyla yağlanıp unlanır veya kalıba fırın kağıdı kaplanır. Un, kabartma tozu ve vanilya iki kez elenir. Tereyağı, şeker ve tuz, önce düşük, sonra yüksek hızda, krema haline gelinceye kadar iyice çırpılır. Yumurtalar teker teker teker kırılarak çırpılmaya devam edilir. Karışım iyice kabarmış, rengi açılmış, köpük köpük oluncaya kadar çırpılır.

Son olarak sıvı yağ, yoğurt, irmik, limon kabuğu rendesi, ceviz ve unlu karışım eklenerek tahta kaşık veya spatulayla iyice karıştırılır. Homojen bir hal alan kek hamuru, spatula yardımıyla kek kalıbına alınır. Soğuk fırına konur ve fırın 180°C’de yaklaşık 45 dk kadar pişirilir. 

Pişen kek fırında bekletilmeden çıkarılır, soğumaya bırakılır. Soğuyunca kalıptan çıkarılır, daha geniş tabanlı bir tepsiye alınır.

Şerbet malzemeleri bir tencereye konularak, 15 dk kadar kaynatılır. Ateşten alınarak kekin üzerine gezdirilir. Üzeri kapatılarak, kekin şerbeti tamamen çekmesi sağlanır. İstenen şekilde kesilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Baklava Tadında Şerbetli Kek

Baklava Tadında Şerbetli Kek

Baklava Tadında Şerbetli Kek




Kızarmış Domatesler Vesaire Vesaire...

Kırmızı Domatesler Vesaire Vesaire

Bahçe yapmak hakikaten zor iş. Bir kere toprağı bellemek ve hayvan gübresini taşıyıp toprağa dağıtmak erkek kuvveti gerektiriyor. Çok büyük bir yer yapmasam da, beni bu yıl çok yordu. Dizleriniz ve beliniz sağlam, üzerinizde de derman olmalı. 

Çapalayıp tırmıklayarak toprağı ekime ve dikime hazırlamak nispeten zevkli ve kolay. En zevkli kısmıysa, ekip diktikten sonra büyüyüp yetiştiklerini ve sebze verdiklerini görmek. Toplayıp da sofraya getirdiğinizde ise, değmeyin keyfinize!

Domates, salatalık, biber, patlıcan, fasulye, kara lahanayla birlikte bu  kez kavun ve karpuz da diktim. Soğukların uzaması ve baharın geç gelmesi, sebzelerin çiçek açmasını da geciktirdi. Ama geç de olsa verim almaya başladım. 

Bu yıl en verimli ürünüm yine domates oldu. Değişik yerlerden aldığım fideleri bahçenin değişik yerlerine diktim. Daha önce sürekli fide aldığım pazarcının domates yetiştirmek için verdiği öğütlere uymuştum: "Çiçek verene kadar bolca sula. Çiçek vermeye başlayınca suyu azalt. Meyve verince suyu kes." Ama bir türlü istediğim verimi alamamıştım. Bu sene Toroslar üzerinden yaptığımız bir yolculuk sırasında rastladığımız fide satıcısının reçetesine uydum: "Suyu azaltın ama tamamen kesmeyin. Mutlaka sulamaya devam edin." Sonuç daha iyi oldu. 

Domates sosu yapma mevsimi de yaklaşıyor. Yavaş yavaş hazırlıklara başlamak lazım. Bu gün küçük kavanozlar ve kapatmak için, yeni çıkan şirin kavanoz kapaklarından aldım. Her yıl yaptığım domates soslarının yanında bu yıl değişik soslar da denemek istiyorum. Kışlık tarhanamı hazırlamak ve kış hazırlıklarımı sizinle paylaşmak içinse sabırsızlanıyorum.

😄