Elbette bu fark öncelikle kullanılan yağlardan kaynaklanıyor. İkincisi, pastahanelerde kullanılan unlar, güzel kabarsın, fazlasıyla elastik olsun diye, çok katkı maddesi içeriyor. Sağlık gerekçesiyle o türden yağları ve katkılı unları kullanmayı tercih etmiyorum. Bu yüzden aynı poğaçayı % 100 sağlayamayacağımızı peşinen kabul ediyorum.
Bunlara rağmen vereceğim tarifin, oldukça iddialı olduğunu söyleyebilirim. Gerçekten harika oluyor! Yalnız baştan söyleyeyim, çok yediriyor. Kilo almak istemeyenler dikkat etmeli deyip, hemen tarife geçiyorum.
Malzemeler:
3 yumurta (birinin sarısı üzerine)
250 gr eritilmiş tereyağ
Bir çay bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı ılık süt
Bir yemek kaşığı sirke
Bir yemek kaşığı şeker
Bir tatlı kaşığı mahlep
1/4 pk yaş bira mayası
1 çay kaşığı karbonat
Bir tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un
Yapılışı:
Şekeri ılık sütün içinde eritin. Bira mayasını bunun içinde ezin. Birinin sarısını ayırdığınız yumurtalarla diğer tüm sıvıları da süte katarak elinizle karıştırın.
Unu tüm kuru malzemelerle birlikte iki kez eleyin. Bu kuru karışımı bir yandan sıvılara ekleyin, bir yandan da yoğurun. Ele yapışmayacak, yumuşak bir hamur elde edin. Üzeri kapalı olarak ılık ortamda mayalanmaya bırakın. Hamur kabarıp iki katı hacme ulaşınca bir kez daha yoğurun. üzerini kapatarak tekrar mayalanmaya bırakın.
İkinci mayalanmada 2-3 kat kabarması gerekir. Bu hacme ulaştığınızda hamuru tezgah
Üzerine yumurta sarısı sürün. 15 dk da tepside mayalandırın. Bu sırada fırınınızı 200°C'ye ayarlayın ve önceden ısıtın. Üçüncü kez tepside mayalanan poğaçalarınızı, sıcak fırına sürün. 15 dk kadar pişirin ve fırından alın. Sabah kahvaltılarınızı veya gün sofralarınızı şenlendirin.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder