10 Ekim 2017 Salı

Güveçte Kuru Fasulye

Güveçte Kuru Fasulye
Serin bir sonbahar gününden size merhaba! Sizinkini bilmem ama havanın yazdan çıkıldığını iyice hissettirdiği bu sonbahar günlerinde, vücudum artık kendini kış yemeklerine tamamen hazır hissediyor. Geçenlerde canım kuru fasulye çekince, tenceredekinden biraz daha zaman almasına rağmen, üşenmedim, güveçte pişirdim. Sonuç her zamanki gibi mükemmel oldu. 

Malzemeler:
500 gr kuru fasulye
250 gr ince kuşbası dana eti
4-5 parça kaburga
Bir orta boy havuç
Bir orta boy kuru soğan
2-3 kuru kırmızı biber
Bir yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşık zeytinyağı
Bir tatlı kaşığı domates salçası
Bir tatlı kaşığı biber salçası
Bir çay kaşığı kimyon
Bir çay kaşığı toz şeker
Tuz
Orta boy kapaklı güveç

Yapılışı:
Fasulyeleri ayıklayıp yıkayın. Ertesi gün pişirilecekse geceden soğuk suda bekleterek fasulyeleri şişirin. Su miktarı fasulyelerin en az 1,5 katı yükseklikte olmalıdır. Ayrıca kullanılacak su fasulyelerle birlikte tencereye konulacağından, iyi ve temiz su olmasına dikkat edilmelidir.

Soğanı ince yemeklik doğrayın. Havucu soyun ve irice doğrayın.

Güveci ocağın en büyük gözüne alın ve ateşi harlı yakın. Güveç ısınınca, yağları güvece koyun. Tereyağ eriyince ince kuşbaşını ve ekleyin. Bir iki karıştırın. yemeklik ince doğranmış soğanı ekleyin, etlerle birlikte sote edin. Soğanlar şeffaflaşınca, salçaları koyun. Salça konusu çıkana kadar tahta kaşıkla döndürmeye devam edin. İki su bardağı kaynar su ekleyin.

Güveç kaynamaya başlayınca şişmiş fasulyeleri suyuyla beraber güvece ekleyin. Havuçları, kimyonu, şekeri ve tuzu ekleyin. Su miktarı, fasulyelerden dört parmak yukarıda olmalıdır. Yeterli su yoksa, kaynar su ekleyin. Son olarak kuru biberleri de ekleyip kapak kapalı şekilde kaynamaya bırakın.

Yakınlarınızda güvecinizi kabul edecek bir ekmek fırını varsa, çok şanslısınız. Böylece fırınınız o kadar uzun süre meşgul olmamış olur. Enerjiden de tasarruf etmiş olursunuz. Ancak bu imkanınız yoksa, fırınınızı kullanmaktan başka yolunuz yoktur.

Fırınınızı 250°C'ye getirerek ısıtın. Güveç kaynayınca, güvenli bir şekilde, önceden ısıtılmış fırına verin. Tam pişme süresi 2,5-3 saat sürmektedir. Ancak yine de bu pişirme işlemi kontrollü olmalıdır. Çünkü yemeğin pişme süresi fasulyenizin cinsine, fırınınızın yapısına ve ne kadar süre suda beklettiğinize bağlı olarak değişebilmektedir.

Fasulyelerin dağılmaması gerekmektedir. Bu nedenle ilk iki saat kapağı açmayın. Ancak kalan sürede ara sıra suyunu ve pişmesini kontrol edin. Yemeğin suyu fasulyelerle aynı hizada olmalıdır. Pişen yemeği fırından alın ve yine güveç kabıyla servise sunun. Güveci hazırlarken de, servis yaparken de tahta kaşık kullanın. Metal kaşık güvecinizi kazıyabilir. Ayrıca tahta kaşık güvecin yanına daha çok yakışmaktadır.

Pişen fasulyeyi arzu edilen türde pilav, turşu veya soğanlı salata ile servis yapın.

Afiyet olsun.

Güveçte Kuru Fasulye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder