26 Ekim 2017 Perşembe

Kara Lahana Çorbası (Trabzon Yöresi-Başka Usul)

Kara Lahana Çorbası
Malzemeler:
Bir bağ (yaklaşık 20 adet) taze karalahana yaprağı (saplarıyla beraber)
Bir su bardağı kuru fasulye 
1 adet orta boy soğan
Bir kaşık zeytinyağı
Bir kaşık tereyağı
Bir kaşık erimiş kuyruk ya da iç yağı
Yarım su bardağı mısır yarması 
Yarım su bardağı mısır unu
Tuz
Kaynar su
Bir-2 acı kuru kırmızı biber (isteğe bağlı)

Yapılışı:
Kuru fasulyeyi ve mısır yarmasını ayrı ayrı kaplarda akşamdan suya koyup şişirin. Ertesi gün haşlamadan önce yarmanın suyunu, süzgeçsiz süzün. Böylece suyun üzerinde birikmiş mısır posasını da atmış olursunuz.

Lahanalar ayıklayın. Saplarından tutarak ele vurmak suretiyle her birini tek tek silkeleyin. Böylece üzerlerindeki tozları veya olası böcekleri temizlemiş olursunuz. Temizlenen lahanaları bir avucunuza sığacak miktarda elinize alın, saplarından başlanmak üzere ince doğrayın.

Mısır yarmasını ve fasulyeleri düdüklüde 10 dk haşlayın.  Ateşten aldığınız tencerenin buharı tamamen çıkınca kapağı açın. Tekrar orta hararetli ateşin üzerine alın. Kaynamaya başlayınca doğranmış lahanaları ekleyin. Malzemenin dört parmak kadar kaynar su ve tuz ekleyin. Kapağı kapatarak, buhar çıktıktan itibaren 15 dk pişirin.

Ateşi kapatın. Düdüklünün buharı tamamen çıkınca kapağı açın. Çorba kıvamında sulu olacak şekilde tekrar kaynar su ekleyin. Kullanacaksanız kuru biberi yemeğin içine atın. Ocağı tekrar kısık açın. Mısır ununu bir avucunuza alın. Diğer elinizle çorbayı karıştırırken, mısır ununu gayet azar azar çorbanın içine ufalayın. Tuzu ekleyin ve ara sıra karıştırmak suretiyle 10 dk kaynatarak pişirin.

Pişmeye yakın çorbanın sosunu hazırlayın. Bunun için soğanı ince yemeklik doğrayın. Yağları eritin.  Soğanı ekleyip hafif pembe kavurun. Hazırladığınız sosu, bu sırada pişmiş olan çorbanın üzerine gezdirin. Bir taşım daha kaynatarak ateşten alın. Mısır ekmeğiyle birlikte sıcakken servis yapın.

Afiyet olsun. J


Kara Lahana Çorbası

Kara Lahana Çorbası

Kara Lahana Çorbası


Kara Lahana Çorbası


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder