26 Ekim 2017 Perşembe

Aşure (25-30 kişilik)

Malzemeler (5 lt tencere için verilmiştir.):
200 gr aşurelik buğday
200 gr beyaz pirinç
200 gr kuru fasulye
200 gr beyaz nohut
200 gr fındık içi
200 gr kuru kayısı
200 gr kuru incir
200 gr çekirdeksiz kuru üzüm
3 su bardağı toz şeker
Bir portakal
5-6 karanfil tohumu
Bir çubuk tarçın
Süslemek için nar taneleri, dövülmüş ceviz veya fındık, toz tarçın, kuru üzüm veya kuş üzümü, hindistan cevizi...

Yapılışı:
Fasulye ve nohutu geceden suya koyup şişirin. Ertesi gün ayrı ayrı haşlayarak sularını süzün.

Buğday ve pirinci birlikte, üzerini dört parmak geçecek suyla bir taşım haşlayıp ateşten alın. Kapağını kapatın. İki saat bu şekilde bekleterek, malzemelerin şişmesini ve nişastasını iyice salmasını sağlayın.

İncir ve kayısıyı ayıklayıp, pişmiş nohut ve fasulyeye uygun büyüklükte doğrayın. Üzümü ayıklayın, incirle birlikte bir taşım kaynatıp süzün.

Karanfillerle tarçın çubuğunu birlikte 5 dk kaynatın. Suyunu kullanılmak üzere bir kaba süzün.

Portakalın kabuğunu soyun ve yemeklik soğan gibi ince doğrayın. Suyunu ayrı bir kaba sıkın.

Buğday ve pirinci 5 lt'lik tencereye alın. Üzerine, tencerenin yarısına gelecek kadar kaynar su ve portakal kabuklarını ekleyin. Bu şekilde yarım saat kadar orta hararetli ateşte, ara sıra karıştırarak kaynatın. Ardından nohutu, fasulyeyi, kayısıları, fındıkları, portakal suyunu ve ayırdığınız karanfil suyunu ekleyin. Beş dk daha kaynatın. Bir yandan da karıştırarak harmanlayın.

Son olarak incir, üzüm ve şekeri ekleyerek harmanlayın. Şekerine bakın. Sizin için az geliyorsa, bir miktar daha artırabilirsiniz.

Malzemeler tencerenin üzerinden iki parmak aşağıda kalacak şekilde kaynar su ekleyin. Tüm malzemeyi tamamen karışana kadar iyice harmanlayın. Beş dakika kısık ateşte kaynatın. Dibine tutmaması ve malzemenin dibine çökmemesi için ara sıra karıştırmayı unutmayın.

Süre sonunda ocaktan indirin. Beş dk dinlendirin. Sıcakken kaselere alın. Üzeri açık soğutun. Soğuyunca istediğiniz şekilde süsleyip servis yapın.

Afiyet olsun.

Not: İsterseniz çubuk tarçın yerine, kaynatırken tüm malzemenin içine bir yemek kaşığı gül suyu ekleyebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder