16 Ekim 2017 Pazartesi

Soğan Çorbası (6-8 kişilik)

Soğan Çorbası

Aslı, Fransız Soğan Çorbası'dır. Özgün tarifine buradaki adresten ulaşabileceğiniz çorbanın malzemeleri içinde, 300 ml kadar, "cider" (Fransızca "cidre") denen ve yapıldığı elmayla aynı adı taşıyan bir çeşit elma birası ya da elma şarabıyla bir miktar brendi bulunuyor. Oradaki tariften esinlenerek hazırladığım soğan çorbasını, "Fransız Soğan Çorbası" olarak sunamamamın nedeni ise, tarifteki bu malzemelerin dışına çıkmış olmamdır. 

Bu ayrıntıları geride bırakırsak, bu çorba, bağışıklık sistemini güçlendirici, hastalıklara karşı koruyucu ve antibiyotik içerikli, nefis bir çorba. Soğandaki doğal şeker, kemik suyunun kendine özgü kokusu ve hafif karamelimsi tat birleşince, mükemmel bir lezzet ortaya çıkıyor. Yapımı biraz zaman almasına rağmen, ben çok keyif alıyorum. Özellikle deniz ürünleri ağırlıklı sofralara çok yakışan bu çorbayı denemekten çekinmeyin. Şimdiden kolay gelsin, afiyet olsun.

Malzemeler:

Bir kg kuru soyulmuş beyaz soğan
Bir yemek kaşığı tereyağ
Bir yemek kaşığı zeytinyağı
6 su bardağı kemik suyu
Bir tepeleme yemek kaşığı un
Bir yemek kaşığı elma sirkesi
Bir çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Süslemek için kaşar peynir, gravyer peyniri veya çeddar peyniri
kıtır ekmekler

Yapılışı:
Soğanları söğüş doğrayın. Derin bir çorba tenceresinde, yağlarla birlikte kısık ateşe alın. Beş dakikada bir karıştırmak suretiyle, üstü kapalı olarak bir saate yakın sote edin. Soğanların rengi dönmeye, koyulaşmaya başlayacaktır. Bu esnada başında bulunup dikkatli olmanız, yemeği yakmamaya özen göstermeniz gerekiyor.

Soğanlarınız karamel rengini almaya başlayınca unu ve karabiberi ekleyin. Dibine tutturmadan, sürekli karıştırarak bir dakika kavurun. Kemik suyunun yarısını ekleyin. Sürekli karıştırarak, karışımı açın. Kaynayınca kemik suyunun diğer yarısını, sirkeyi ve tuzu ekleyin. Ateşi iyice kısıp 30 dk kapak kapalı şekilde pişirin.

 Süre sonunda ateşten alın. Kaselere koyun. Peynirler ve kıtır ekmeklerle süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.

Not: Bu çorbada sade hazırlanış kemik suyu kullanmış olmakla birlikte, alternatif bir kemik suyu tarifi ile de biraz daha farklı bir tat elde etmek mümkündür.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder