7 Eylül 2017 Perşembe

Evde Doğal Elma Sirkesi

Evde Doğal Elma Sirkesi
Bu bayram tatilinde çok yoruldum ama bahçedeki elmaların yerlere dökülmesine gönlüm razı gelmedi. Ne zamandır da aklımdaydı. Onca işin ve yorgunluğun arasında, ilk defa elma sirkesi de kurabildim nihayet. Çok faydalı olduğu bilinen elma sirkesi hakkındaki bilgilere bir göz atayım derken, sayısız faydası olduğunu görünce burada hepsini saymaktan vazgeçtim. Ama okuduğunuzda göreceksiniz ki, olağanüstü bir nimet!

Ben yaparken Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu Evde Elma Sirkesi Yapımı tarifini kullandım. Sonucunu gerçekten çok merak ettiğim sirkenin tarifini aynen alarak sizinle paylaşıyorum...


Evde Doğal Elma Sirkesi
Evde Elma Sirkesi için Malzemeler:
8-9 adet doğal elma
2 litre temiz su
2 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tuz ( kaya tuzu olursa daha iyi olur )
2 litrelik kavanoz veya bir kap
Evde Doğal Elma Sirkesi
Yapımı:
Elmaların sap ve çekirdekleri ayıklanır, güzelce doğranır ve temiz bir kap içine alınır, üzerini hafif geçecek kadar su eklenir ve diğer malzemeler konur. Kab üzerine bir tülbent konur ve mümkünse tülbent bağlanır ki böcek ve sinekler girmesin. İlk günler her gün, ileri ki haftalarda ise haftada bir karıştırılır. İlk haftadan sonra kavanoz çevresinde küçük sirke sinekleri görmeye başlarsınız bu normal bir durumdur. Bu tür sirkenin oluşması için en az iki ay süre gerekmektedir. Sirke hazır olunca içerisinde bir tabaka mantar küfü oluşabilir. Buda normal bir durumdur bu tabaka bir maya tabakasıdır. Bu maya tabakasıyla; bal kullanmadan diğer yapacağınız elma sirkesini mayalayabilirsiniz.
Evde Doğal Elma Sirkesi



Not: Bu tarifte kullanılan küçük kavanozlu görseller, elinde hazır ev yapımı elma sirkesi olan, eşimin yeğeni Zelda'ya, içinde elmaların gözüktüğü büyük kavanozlu görseller ve elma ağaçlarının resimleriyse bana aittir. 
Ayrıca yukarıdaki tarifte 2 ayda sirke olmakta deniliyorsa da, Zelda'nın tecrübesine göre, sirke tam kıvamına ve parlaklığına bir yılda ulaşıyor. Ben görseli sunmak için bir yıl beklemek istemediğimden, sonucu onun görselinden burada sunuyorum.
Kolay gelsin, bereketli olsun.

   Olgunlaşmakta Olan Sirkenin Görünümü                            Olgunlaşmış Sirkenin Görünümü
 




2 yorum:

  1. Elinize sağlık. Ben de denemiştim ama başarılı olmadı. Ya da bana öyle geldi:)
    Benim bildiğim 1 yıl beklemek gerekmiyor aslında. Annem çok kısa sürede kullanmaya başlıyor. Belki tadın yerine oturmasıyla ilgilidir. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Doğrusu ben de ilk kez yaptım. Fakat yaşadığım bölgede evde elma sirkesi yapan kişiler var. İki ay kadar kısa bir sürede olgunlaşıyor aslında. Ama söylenene göre tam berraklığına ve kıvamına ulaşması bir yılı buluyormuş. Ben de usulüne uygun olarak yapmak istediğim için, bu kadar süre bekletmek istiyorum. Bence siz de tekrar deneyebilirsiniz. Çok sevgiler ve selamlar...

      Sil