8 Eylül 2017 Cuma

Puf Puf Kabaran Pastane Poğaçası

Puf Puf Kabaran Pastane Poğaçası 
Geçenlerde kayınbiraderim Çağlayan Abi, bu poğaçaların resmini "Çağlayan klasiklerde bu gün, peynirli poğaça" notuyla gönderdi. İlk gözüme çarpan, poğaçaların ne kadar güzel kabarmış olduğu ve puf puf görüntüsü oldu. Akşama tatma şansım olunca, ertesi gün tarifini istedim. 

Bizim evde hamur işleri genellikle çocuklarımın da içinde olduğu bir mutfak faaliyeti. Hele oğlum, ne zaman pizza, ya da poğaça yapsam, muhakkak yanımdadır. "Anne, ben de yapabilir miyim?" sorusuna nasıl "Hayır!" diyebilirim ki?! "Ellerini yıkayıp gel hadi!" derim, etrafa saçılabilecek unu veya bulaşacak yumurtayı düşünmeden. 

Hemen denemek istediğim bu poğaça tarifi için de, Çağlayan Abi'ninkilerin yanında, Osman Latif'in bu resminden daha iyisini bulamazdım. 

Ellerin dert görmesin Osman Latif'! Bereketli olsun!

Puf Puf Kabaran Pastane Poğaçası

Malzemeler:
2 yumurta (Birinin sarısı üzerine)
150 gr tereyağ
5 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı aktif kuru maya
1 çay kaşığı mahlep
1 çorba kaşığı toz şeker
Tuz

İçi İçin Malzemeler:
Peynir veya kıyma harcı

Üzeri İçin:
Haşhaş tohumu veya susam

Yapılışı:
Tereyağını çok hafif ateşte, yakmadan eritin.
Mayayı, şekerle birlikte ılık suyun içinde karıştırarak eritin. 5 dk bekletin.

Unun ortasını havuz gibi açın. Tüm hamur malzemelerini havuzun içine koyarak iyice yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayacak bir hamur elde etmeniz gerekiyor.

Hazırladığınız hamurun üzerini streçle kapatıp, ılık ortamda 45 dk kadar mayalanmaya bırakın. Hamurunuz en az iki katı hacme ulaşıncaya kadar kabarmalıdır.

Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, ister içli, ister sade poğaçalar hazırlayın. Bu sırada fırınızı 180°C'ye ayarlayarak ısıtın. Tepsiye dizdiğiniz poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün ve susam veya haşhaş tohumuyla süsleyin. Fırını kapatın ve tepsinizi ısınmış fırına sürerek, kapağı kapalı şekilde 5 dk tutun. Süre sonunda kapağı açmadan fırını tekrar 200°C''ye ayarlayın. Poğaçalarınızı 15 dk süreyle, üzeri kızarana kadar pişirin. Kızaran poğaçalarınızı çıkararak soğumaya bırakın.

Afiyet olsun.

Puf Puf Kabaran Pastane Poğaçası


Puf Puf Kabaran Pastane PoğaçasıPuf Puf Kabaran Pastane Poğaçası
Puf Puf Kabaran Pastane Poğaçası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder