15 Haziran 2017 Perşembe

Gözleme (Elde Açma Yufka İle)

Gözleme





Malzemeler:
GözlemeHamuru için:

  • 2 su bardağı su
  • 4 ½ su bardağı un
  • Bir kaşık sıvıyağ
  • Tuz
Peynirli İç Harcı için:

  • Bir kalıp beyaz peynir
  • Bir demet maydanoz
  • Üzerine sürmek için sıvıyağ veya eritilmiş tereyağ

Gözleme
Yapılışı:
Un havuz yapılarak içine su ve tuz konarak yavaş yavaş yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında pürüzsüz bir hamur elde edilir. Hamur, 8-10 parçaya ayrılarak yuvarlanır. Nemli bez altında 20 dk kadar dinlendirilir. Dinlenmiş hamur parçaları hafif unlanır. Önce merdane, sonra oklava yardımıyla açılarak, mümkün olduğunca büyütülür. Yufkanın kalınlığı aşağı yukarı hazır el yufkası kalınlığında olmalıdır. 
Gözleme

Hazırlanan yufka göz kararı 2/3'ünü kapatacak şekilde bir ucundan katlanır. Bir avuç iç harç alınarak katlanmış yufkanın ortasına gelecek şekilde yayılır. Yufkanın önce iki yanı tekrar içe katlanır. Son olarak da serbest kalan kenar kapatılarak, kenarları parmak yardımıyla bastırılır.

GözlemeTeflon tava veya sac, kısık hararette ısıtılır. Gözlemeler bunun üzerinde arkalı önlü kızartılır. Çok tutulmaz. Zira kurur. Yeterince kızaran gözlemelerin üzerine fırça yardımıyla yağ sürülerek, arkalı önlü biraz daha kızartılır. Daha sonra pişen gözlemeler servis tabağına alınarak, arzu edilen bir içecekle servis edilir.

Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder