7 Haziran 2017 Çarşamba

Yahni (6-8 kişilik)

Yahni



Yahni, ağır misafir sofralarında gönül rahatlığıyla sunduğum, enfes bir et yemeği. Günlük sofralarda da çoluk çocuk herkesin zevkle yediği bu yemeğin tarifini, sizlerin beğeni ve uygulamasına sunuyorum. Sunumumda düdüklü tencerede ve normal tencerede olmak üzere iki çeşit pişirme yöntemi anlattım. 

Bereketli olsun, kolay gelsin.

YahniMalzemeler:

  • 1 kg dana kuşbaşı
  • 1 kaşık tereyağı
  • 2 kaşık zeytinyağı
  • 1/2 kg arpacık soğan
  • 3-4 iri sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 orta boy domates
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 defne yaprağı
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Kaynar su
  • Tuz

Yahni

Yapılışı (Düdüklü Tencerede):
Arpacık soğanlar ve sarımsaklar soyulur ve sudan geçirilir. Domatesler yıkanır, soyulur ve irice doğranır.

Etler ve yağlar tencereye alınır. Orta hararetli ateşte yağ eriyinceye kadar tahta kaşıkla birlikte döndürülür. Et suyunu salmaya başlayınca düdüklünün kapağı kapatılır. Buhar çıkmaya başlayınca, ateş kısılır. 10 dk kadar pişirilip altı kapatılır. Düdüklünün kendi halinde buharının çıkması beklenir. Bu sırada etler pişmeye devam edecektir.

YahniDüdüklünün buharı çıkınca kapak açılır. Sulu ve bir miktar pişmiş haldeki etlere salça eklenerek, tencerenin altı tekrar yakılır. Kapak açık halde ve bir yandan da karıştırılarak, salçanın, etin suyunda erimesi sağlanır. Bu sırada etin suyu azalacaktır. Yemek tamamen suyuna kalmadan, biraz sulu haldeyken soğan ve sarımsaklar bütün, domateslerse doğranmış olarak yemeğe eklenir. Birlikte bir kaç kez kaşıkla çevrilir. Ardından iki su bardağı kaynar su ve diğer malzemelerin tamamı eklenerek kapak tekrar sıkıca kapatılır. Buhar çıkmaya başladıktan itibaren 10 dk daha kısık ateşte pişirilir.

YahniSüre sonunda ocak kapatılır. Düdüklünün buharının kendi halinde çıkması beklenir. Buharı tamamen çıkan tencerenin kapağı açılarak yemek kontrol edilir. Suyu fazla ise, tencere, kapağı açık olarak tekrar ateşe konur. Yemeğin suyu istenen düzeye gelene kadar harlı ateşte tekrar kaynatılır. Bu işlem en fazla 5 dk sürmelidir. Aksi halde yemeğin içindeki malzeme dağılır. Bu da istenen bir sonuç değildir.

Yapılışı (Normal Tencerede):
Arpacık soğanlar ve sarımsaklar soyulur ve sudan geçirilir. Domatesler yıkanır, soyulur ve irice doğranır.

Etler ve yağlar tencereye alınır. Orta hararetli ateşte yağ eriyinceye kadar tahta kaşıkla birlikte döndürülür. Etler suyunu salmadan domates salçası eklenir, birlikte hafif kavrulur. Dört su bardağı kaynar su eklenerek, kapak kapalı olarak ve kısık ateşte 45 dk kadar pişirilir. Ara sıra kontrol edilir, su çok azalmışsa, kontrollü olarak kaynar su ilave edilir.

Etlerin suyu yarı yarıya düşmüş ve etler neredeyse pişmiş olmalıdır. Bu aşamada domatesler doğranmış, sarımsak ve soğanlar bütün olarak, diğer tüm malzemelerle birlikte yemeğe eklenir. Kapak kapalı olarak ve kısık ateşte 15 dk kadar pişirilmeye devam edilir. Yemeğin su miktarı ve etlerin pişip pişmediği kontrol edilir. Suluca bir yemek elde edilmelidir. Etler de istenen yumuşaklığa gelmişse, tencere ateşten alınır.

İster günlük olarak, ister ağır misafirlerinize gönül rahatlığıyla sunabileceğiniz bu yemek, en güzel patates püresi ile sunulmaktadır. Pilavlı sunumlar, biraz ağır olabilmektedir. Yine de tercihe bağlıdır.

Kolay gelsin, bereketli olsun.




3 yorum: