27 Ekim 2017 Cuma

Mısır Ekmeği

Mısır Ekmeği
Karadeniz yemek kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır mısır ekmeği. Lahana yemeklerinin yanına çok yakışır. Ben taze yoğurdun içine doğrayarak yemeyi de severim. Bunun yanında sıcak mısır ekmeğini sahanda yumurtayla da deneyin. Onu da seveceğinizi düşünüyorum. Ama en çok, epey sıcakken içine konan taze tereyağıyla birlikte oluşturduğu mükemmel damak tadını beğeniyorum dostlarım. Henüz denemediyseniz onu da denemenizi öneririm. 

Mutlu cumalar ve hafta sonları dilerim hepinize...

Malzemeler:
3 Su bardağı mısır unu
Bir su bardağı buğday unu
10 gr yaş bira mayası
2,5 su bardağı ılık su
Bir yemek kaşığı şeker
28cm çapında fırın tepsisi veya kelepçeli kek kalıbı

Yapılışı:

Şekeri ve mayayı ılık suyun içine koyun. 2-3 dk bekletin ve ikisi de eriyinceye kadar karıştırın. Beş dk bekletin, tekrar karıştırın.

Kalıbınızı tereyağla yağlayın. İki çeşit unu birlikte iki kez eleyerek harmanlayın. Ortasını havuz gibi açın. Tuzu unun üzerine serpiştirin. Mayalı ılık suyu havuzun ortasına dökerken, yavaş yavaş karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. Bunu tepsinizin içine yayın ve mayalanmaya bırakın. Yaklaşık iki katı hacme ulaşan hamurun üzerini dilimler gibi bıçakla çizin. Yarım saat daha mayalanmaya bırakın.

Fırınınızı 200°C'ye ayarlayarak ısıtın. Ekmeği yarım saat kadar bu ısıda pişirin. Sonra fırının ısısını 150°C'ye düşürün. 10 dk da bu şekilde pişirin. Süre sonunda fırından çıkarıp soğumaya bırakın.

Afiyet olsun.

Mısır Ekmeği

Mısır Ekmeği



4 yorum:

  1. Memleketimin en güzel lezzetlerinden birisi. Afiyetler olsun. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Kuymak da güzel olur di mi? Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Denedim harika oldu.Elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu duyduğuma çok sevindim. Afiyet bal şeker olsun Sibel Hanım'cığım! Sevgiler...

      Sil