Kullandığım Mutfak Gereçleri

Stantlı Mikser 
Mutfaktaki elim ayağım. İcat edenden, bizlerin kullanımına sunanlardan Allah razı olsun! Köfte harcından ayrana, kek hamurundan ekmek hamuruna, yoğrulması ve çırpılması gereken herşeyi içine atıyorum. Hem kolum yorulmuyor, hem de o işini yaparken, ben de başından ayrılıp, örneğin çorbamı karıştırabiliyorum. Kullandığım kıyma aparatı da, etim varsa, elimin altında her an kıyma olmasını da sağlıyor. Mutfağına hem hız, hem güç katmak isteyenlere öneririm.


Amerikan Ölçü Kapları
Uzun süredir yemek pişiren biri olarak yiyeceklerimi hazırlarken, sürekli yaptığım şeyler için "göz kararı" ölçüsünü kullandığımı itiraf edeyim. Mutfakta adeta yerde "kayarmış" gibi hareket ederken, tencereye biraz ondan, biraz bundan koymak hoşuma gidiyor. Hele de keyfim yerindeyse...

Yalnız göz kararıyla yapılan işlerde, ne kadar iyi tutturursanız tutturun,  her seferinde az da olsa daha farklı bir sonuç elde edersiniz. Tecrübeli biri için çok kötü bir sonuç elde etme olasılığı düşüktür. Hele de mutfağı benim gibi bir keşif alanı" olarak kullanmak istiyorsanız, denemeler yapmakta, ara sıra "özgür takılmakta" hiç bir sakınca yoktur. Yine de "gerçek ölçü"leri kullanmanın daha iyi sonuçlar verdiğini de söylemem gerek. Ayrıca hep beğendiğiniz aynı lezzeti elde etmek istiyorsanız,  gerçek ölçüler kullanarak yemeğinizi hazırlamanızı öneririm.

"Anneannem yemek yaparken hiç ölçü kullanmazdı" diyecektim, ama yanlış olacak. O, avucunu ya da hep elinin altında olan bakır taslarını kullanırdı. Annelerimizin ölçü kapları ise, su bardağı, yemek kaşığı, fincan, çay kaşığı gibi mutfak gereçleriydi. Bu ölçüler hala kullanılıyor. Ancak, mutfak eşyaları o kadar çeşitlendi ve boyutları o kadar değişti ki, bu ölçüleri artık "standart" ölçü olarak kullanmak çok zorlaştı. Örneğin su bardakları artık farklı büyüklüklerde üretiliyor. Bu nedenle ben, daha standart olan Amerikan mutfak ölçülerini kullanıyorum. Hem sapları sayesinde bana kullanım rahatlığı sağlıyor, hem de yalnızca bu iş için kullandığımdan, orada mı, burada mı, kullanıldı mı diye düşünmüyorum. Ancak bu yazıyı yazana kadarki süreçte verdiğim tariflerde, bu ölçülere karşılık gelebilecek klasik mutfak gereçlerini ölçü olarak verdim.

Bu ölçülerin çevirisi için bu linke tıklayabilirsiniz: 
http://hanimis.blogspot.com.tr/2007/10/ne-kadar-kaplama-hamuru-lazim-ne-kadar_15.html



Hassas Mutfak Terazisi
Vallahi çok işime yarıyor! Hele de reçel yaparken, turşu ve zeytin kurarken. Çünkü bunların üçünü de göz kararı uygulamak çok riskli. Herhangi bir ölçü kabı da kullanamayacağınız için, en uygunu terazi kullanmak.


1/2 litrelik ölçü kabı
Sütlü yiyecekler ve tatlı şerbeti hazırlarken kullanıyorum. Zira bunları en az 1/2 lt hazırlamak gerekiyor. Bu hacimdeki ölçü kabı, bana büyük rahatlık sağlıyor.


Çarklı Elek
Bu eleği ilk kim keşfetti ya da kullandı bilmiyorum. Ama ben Solmaz Teyze'den öğrendim. 7 yıl önce "Almanya'ya bir daha gittiğimde sana alayım." demişti. Ama çok kısa sürede piyasada olduğunu görüp hemen bir tane edindim. Özellikle keklerde "sağ elim" diyebilirim. Eğer yoksa, bir tane edinmenizi öneririm. Üzerinde gr ölçüsü de olduğu için, unu ölçmekte de çok kolaylık sağlıyor.


Kesme Rulosu
Benim gibi bıçak kullanırsa, uyguladığı zemini kesmekten korkanlar için mutlaka bulundurulması gereken bir mutfak aracı. Özellikle yufka keserken çok işime yaradığı gibi, çok da hız kazandırıyor.

Krema Seti
Yerine önerebileceğim en basit şey, ucu delik bir buzdolabı poşeti. Ancak uygulamalarınıza şekil vermek, renk katmak istiyorsanız, elinizin altında olmasını öneririm. Ayrıca kullanımı çok keyifli.

Sema BİLGİN
19/04/2017-İzmit







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder