2 Mart 2017 Perşembe

Etli Sarma

Etli SarmaMalzemeler:
Etli Sarma250 gr az yağlı kıyma
Yarım su bardağı pirinç

Bir orta boy soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Bir diş sarımsak
Bir çay kaşığı karabiber
Bir tatlı kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Bir çay kaşığı yenibahar
Bir çay kaşığı kimyon
Tuz
Bir kaşık tereyağı
Bir tatlı kaşığı domates salçası
Haşlanmış lahana ya da üzüm yaprakları 

Yapılışı:
Sarmak için taze üzüm yaprağı kullanılacaksa, temizlenip sapları ayıklanmış taze yapraklar, kaynayan suda bir dk kadar bekletilip çıkarılır. Salamura üzüm yaprakları kullanılacaksa, kaynar suda bir müddet bekletilir. 

Beyaz lahananın sarmaya uygun dış yaprakları ayıklanıp kaynar suya atılarak bir taşım kaynatılır. 

Karalahana yaprakları kaynar suya atılarak, çok yumuşayıp parçalanmayacak şekilde bir süre kaynatılır, süzülür. Böylece yapraklar sarılmaya hazırdır.


Sebzeler ayıklanıp yıkanır. Pirinç yıkanıp süzülür. Soğan ve sarımsak soyulur, incecik doğranır. Maydanoz ve dereotu da ince doğranır. Domates, sarma yaprakları ve tereyağı dışındaki tüm malzemeler yoğrularak, çok ezilmeden sarma iç harcı hazırlanır.

İç harç yapraklara konularak sarılır. Tencerenin yapraklardan çıkan saplar yerleştirilir. Sarmalar ne çok sıkı, ne de seyrek olarak, aralarda boşluk kalmayacak şekilde yayvan bir tencereye dizilir. Yapraklar için üzerine tuz serpilir, tereyağı konur. 

Domates salçası, iki su bardağı kaynar suda ezilir. Hazırlanan bu sos tencerenin üzerine gezdirilir. Kapak kapatılmadan önce üzerini kaplayacak büyüklükte porselen bir tabak ters çevrilerek sarmaların üzerine konur. Kapak kapatılır ve gayet kısık ateşte, suyunu çekip yapraklar tamamen yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yapraklar pişmezse, çok az su eklenip pişirmeye devam edilebilir.

Afiyet olsun.

J






3 yorum: