30 Mart 2017 Perşembe

Kandil Simidi

Kandil Simidi

Kandil simidinin benim hafızamda güzel bir yeri vardır. 

O da su böreği gibi annemin misafir sofralarının bir parçasıdır. 

Mahlep, susam ve tereyağının en güzel uyumudur. 

Çocukluğumda sokakta oynarken, bir yandan da yediğim, hele de açsam, salatalığın yanında en lezzetli şeydir.

Çocuklarım da sevdiği için pişirmekten çok zevk aldığım şeylerden biridir. 

Kandillerimizin, huzur ve  gülümsemenin simgesidir.

Herkese barış, huzur, sağlık ve mutlulukla gelecek nice kandiller dileğiyle...
Simitlerin Soğumasını Bekleyemeyen Oğlum Osman Latif! :))

Malzemeler:
250 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
2 yumurta
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 çay bardağı süt veya yoğurt
Bir yemek kaşığı sirke
Bir tepeleme çay kaşığı mahlep
Bir yemek kaşığı şeker
Dört su bardağı elenmiş un
Bir paket kabartma tozu
Tuz
Bir yemek kaşığı pekmez
Susam ve çörek otu

Yapılışı:
Yumurtanın birinin akını, simitlerin üzerine sürmek için bir kaseye ayırın. Sarısını ve diğer yumurtayı, tereyağını, yoğuru, zeytinyağını, sirkeyi ve şekeri hep birlikte karıştırın. Karışımın içine un, mahlep ve kabartma tozunu birlikte eleyin. Tuz da eklenerek elinizle yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru, nemli bez altında 20 dk kadar dinlendirin.

Bu sırada fırını 180°C'ye ayarlayarak ısıtın. Fırın tepsisini hafif yağlayın veya pişirme kağıdıyla kaplayın. Pekmezi, bir kasenin içerisinde üç yemek kaşığı su ile açın. Susam ve çörek otunu kaselere koyun. Ayrılmış yumurta akıyla beraber hepsini çalışacağınız zeminin üzerinde hazır bekletin.

Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elle simit şekli verin. Kimisini önce tamamen pekmeze, sonra da her tarafını kaplayacak şekilde susama bulayın. Kimisinin bir yüzünü önce yumurta akına, sonra aynı yüzü susam veya çörek otuna batırın. Bu işlem sırasında özgürsünüz. İstediğiniz şekilde hazırladığınız simitleri, hazırladığınız tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış fırına sürün. 20-25 dk kadar pişirin. Ara sıra kontrol edin. Zira bir dakika bile simitlerinizin yanmasına sebep olabilir.

Hayırlı Kandiller olsun!
Afiyet olsun!

Not: Bu tarif 11/05/2017 tarihinde Nefis Yemek Tarifleri sitesinde yayınlanmıştır.

6 yorum:

  1. Denedim ve harika oldu...gene ben Sevinc Ablan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun Sveinç Abla'cığım. Senin de eline sağlık! Sevgiler...

      Sil
  2. Ellerinize saglık çok güzel görünüyorlar :) tarif için teşekkürler bende denemek isterim ;) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevabımın gecikmesinden dolayı özür dilerim. Benim çocuklarım da bayılıyorlar. Denemeniz sonucunu paylaşırsanız çok sevinirim. Sevgiler...

      Sil
  3. Hemen denedim.Harika oldu.Eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ne güzel. Çok sevindim. Senin de ellerine sağlık!

      Sil