14 Mart 2017 Salı

Kuymak (Mıhlama) (Trabzon Yöresi)

Kuymak (Mıhlama) (Trabzon Yöresi)



Malzemeler :

(Kaymak Kuymağı)
200 gr kaymak
2 su bardağı kaynar su
İki avuç mısır unu
150 gr taze kolot peyniri (veya eriyip uzayan herhangi bir cins peynir)
Tuz

(Yağ Kuymağı)
150 gr tereyağı
2 su bardağı kaynar su
İki avuç mısır unu
150 gr taze kolot peyniri (veya eriyip uzayan herhangi bir cins peynir)
Tuz

Yapılışı:
Kaymaktan yapılacaksa, orta büyüklükte bir tava veya tencereye kaymak, kaynar su ve tuz konur. Orta hararetli ateşe alınarak birlikte kaynamaya bırakılır.

Yağ kuymağı yapılacaksa, tereyağı uygun bir tava veya tencereye alınarak orta hararetli ateşte eritilir. Üzerine kaynar su ve tuz eklenir.

Mısır unu avuç içine alınarak, el yanmayacak şekilde, adeta ufalar gibi kaynayan suya eklenirken bir yandan da karıştırılır. Bu işlem sırasında varsa ağaç dallarından hazırlanan çırpı, yoksa çırpma teli kullanılır. Unun tamamı bu şekilde eklenip, karışım pürüzsüz bir hale geldikten sonra artık karıştırılmaz. Ateşin harareti kısılarak, kuymağın kendi halinde pişmesine izin verilir. 

Kuymak göz göz olup yağı yüzeye çıkınca, doğranmış peynir eklenerek tahta kaşıkla aynı yönde hızlıca karıştırılır. Peynir karışınca tekrar kendi haline bırakılır. Peynir tamamen eriyip yağ kuymağın yüzüne çıkınca, ocaktan alınır. Soğutulmadan servis yapılır.

Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım.Nefiss ve iştah açıcı gözüküyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevabımda geciktiğim için sizden özür dilerim. Çok teşekkür ederim. Çok sevgi ve selamlar...

      Sil